Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osmašima obveza posjeta Vukovaru na trošak države

Autor: Jagoda Marić

02.05.2013. 22:00
Osmašima obveza posjeta Vukovaru na trošak države


Od 1. lipnja ove godine u Hrvatskoj će i djeca mlađa od 16 godina moći dobiti osobnu iskaznicu s kojom će moći putovati u zemlje članice Europske unije. To novinu donose izmjene zakona o osobnoj iskaznici što ih je jučer prihvatila Vlada i koje ukidaju granicu od 16 godina za dobivanje osobne iskaznice. Tako će djeca moći dobiti puno jeftiniji dokument od putovnice za putovanje u inzemstvo, barem kad su u pitanju zemlje čalnice EU-a.
Nova će iskaznica uz to biti pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka, a sadržavat će osobni identifikacijski broj nositelja, od kojih se više neće tražiti potvrda o OIB-u.
 Dosad su osobe mlađe od 27 godina dobivale iskaznicu čije je trajanje moglo biti najviše pet godina, dok će s novim zakonom hrvatski državljani s navršenom 21 godinom moći dobiti iskaznicu na deset godina. Zakon propisuje i to da stare osobne iskaznice ostaju u upotrebi u rokovima na koje su izdane.
Vlada je osnovala i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, javnu ustanovu koja će s početkom školske godine u rujnu 2014. godine sve učenike osmih razreda u dva dana posjeta Vukovaru upoznavati s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar. Učenici će u Vukovaru boraviti i do Vukovara putovati na trošak države. Tamo će ih voziti autobusi koji će nositi imena devet brigada i devet gradova stradalnika iz Domovinskog rata, a spavat će u obnovljenoj vojarni.
Posjet Vukovaru za đake će biti obvezan, a cilj je kako je objasnio ministar branitelja Predrag Matić razviti kulturu sjećanja, osigurati suvremeno učenje o Domovinskom ratu, ali i pokrenuti turizam u Slavoniji.
U Vukovaru će djeca učiti o najvažnijim bitkama i operacijama Domovinskog rata, a svaki posjet završit će »školom mira«, u kojoj će najznačajniji mirotvorci iz Hrvatske i svijeta djeci govoriti o miru, toleranciji i zajedništvu. Dnevno će u Vukovar dolaziti oko 300 školaraca.
Uz Vukovar, djeca će morati posjetiti i najbližu značajnu ratnu lokaciju u vlastitom zavičaju.
– Ideja nije da se djeci utjeruje istina, nego da se na jedan smireniji, organiziran, civiliziran i pomirljiv način priča o nekim povijesnim činjenicama, u okviru jedne institucije u koju bi dolazila sva djeca iz Hrvatske jednom tijekom školovanja. To je nešto što ne izgleda veliko, ali što je trebalo biti učinjeno prije mnogo godina, kazao je premijer Zoran Milanović.
Ministar Matić pojasnio je da će Memorijalni centar zapošljavati od 60 do 80 ljudi, tvrdi i da je projekt dobio jednodušnu potporu branitelja, a otklonit će se i opravdane primjedbe da se u Hrvatskoj o Domovinskom ratu uči nedovoljno i nekvalitetno. Državu će u prvoj godini Memorijalni centar stajati oko 40 milijuna kuna.