Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stigli ruski, a stići će i turski bankari

Autor: Damir Maričić

02.05.2013. 22:00
Stigli ruski, a stići će i turski bankari


Zadar je, kao i ostali gradovi u Hrvatskoj, dobio i banku s ruskim vlasništvom, a tijekom ove godine bit će otvorena i poslovnica banke turskih vlasnika.
Uz već nazočne banke u Zadru, a gotovo ih je dvadeset, čije se banke matice, odnosno banke vlasnici, iz Italije, Austrije, Francuske, Mađarske… širi se krug zemalja iz kojih su bankari posegnuli za Hrvatskom, Zadrom i Zadarskom županijom.
Naravno, vrijeme ubrzane, po mnogima do danas sramotne, privatizacije banaka, davno je prošlo. Bankarsko se tržište u posljednje krizno vrijeme u Hrvatskoj više ne širi, makar ostaje dobitonosno vlasnicima. Stoga ove “prinove” ne treba gledati u kontekstu juriša na tržište u ekspanziji, već više kao izraz “organskog” prodora koji prati ili potiče gospodarski prodor tvrtki iz dotičnih zemalja na područje Hrvatske. Ili može biti barem dobar znak strateškog interesa prisustva na ovom području.
Na posljednjoj prošlotjednoj Skupštini KentBank d.d. realizirana je njena dokapitalizacija u iznosu od 10 milijuna eura od strane vlasnika, turskog Eksen Holding-Süzer Group. U idućem razdoblju KentBank d.d. nastavlja sa strategijom rasta te će u drugoj polovici 2013. godine otvoriti još jednu podružnicu u Zadru, a istovremeno na kontinentu i u Varaždinu. Dio plana za bližu budućnost je otvoranje i u Šibeniku.
Rusku smo banku već dobili. Hrvatska Volksbanka je, kao i druge Volksbanke u istočnoj Europi, bila u vlasništvu Volksbank Internationala, čiji je 51-postotni vlasnik bila Österreich Volksbank. Dogovoreno je da će udio od 51% Volksbank Internationala kupiti Sberbank, za koju je Ruska središnja banka najavila da će je privatizirati. Ta banka u Rusiji ima 240 tisuća zaposlenih i 20-ak tisuća poslovnica. Posao je i odrađen.   Kako poslovnicu te banke imamo i u Zadru, time smo dobili i “rusku” banku.
U Hrvatskoj banka planira ulagati u turizam. Dolazak sve većeg broja ruskih turista podiže svijest o ozbiljnijem ulaganju u turistički biznis, ali i korporativni. Samo lani je ova banka poslovala u četiri zemlje izvan Rusije, ove godine u čak 18.