Tankersku i dalje stišće svjetska brodarska kriza

Slika korisnika admin
tankerska_plovidba

Tankerska plovidba d.d. Zadar objavila je rezultate poslovanja u prvom kvartalu 2013. godine na Zagrebačkoj burzi po kojima je tekući gubitak iznosio 36,6 milijuna kuna.

Tankerska je plovidba u isto vrijeme lani imala tekuću dobit od 34 milijuna kuna. No tadašnja dobit nije bila izraz dobrog kretanja na svjetskom tržištu, jer je kriza brodarstva bjesnila i tada, već dijelom prodaje brodova.

Najveća i najznačajnija zadarska tvrtka, o čijim rezultatima uvelike ovisi i kretanje gospodarskih podataka cijele regije, suočava se s jednom od najtežih kriza tankerskog, ali i svekolikog brodarstva. Cijene njihovih vozarina i dalje padaju, odnosno stoje daleko ispod razine pokrića troškova, a kamo li zarade. To se s nešto oscilacija provlači već od zadnjeg kvartala 2008. godine, do kada su imali, također nezabilježenu dugu konjunkturu. O razmjerima krize govori činjenica da je poslovni prihod tvrtke pao za 50%, dakle prepolovljen je. To znači da su umjesto 331 milijun sada uprihodovali 167,5 milijuna kuna!

Nažalost, za sad nema naznaka da će se prilike u brodarstvu popraviti, odnosno vozarine rasti, te se nastavak krize očekuje u najmanju ruku do kraja ove godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno