Paklenica u punom sjaju i po kiši (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Tijekom prvosvibanjskih praznika NP Paklenica tradicionalno okuplja penjače, planinare i sve ljubitelje prirode iz Hrvatske i cijele Europe, posebice Slovenije i Austrije. U organizaciji Javne ustanove NP Paklenica od 1. do 3. svibnja se održava 16. Međunarodni susret penjača uz brojna penjačka natjecanja za odrasle i djecu, a uz to se 2. svibnja održava i 3. izdanje Paklenica Trail planinske utrke u organizaciji agencije Mountain Traveller Croatia.

Oba sportska događaja prati i niz aktivnosti za posjetitelje, poput 8. Paklenica Film Festivala na temu amaterskih filmova penjačke tematike, prodajne izložbe outdoor opreme te domaćih proizvoda Podgorja i okolice, glazbeni program i dr. Posebni gosti ovogodišnjeg Susreta penjača su francuski penjači - Exellence Team France(FFCAM) te organizatori penjačkog maratona Rally 12h Climbing Terradets iz Španjolske dok nas u sklopu Filmskog festivala očekuje premijera prvog kratkog animiranog filma penjačke tematike Off Belay autora Siniše Mataića.

Ravnatelj Nacionalnog parka prirode Paklenica Zlatko Marasović istaknuo je kako tradicija penjanja na Paklenici postoji još od 70-ih godina prošlog stoljeća, a u NP je u ovo doba svake godine sve više posjetitelja.

- Za ovaj vikend očekujemo svaki dan po dvije tisuće posjetitelja. Bojimo se da nam kiša pokvari dobru atmosferu, naime ovo je četvrti put da nam se na 1. svibnja poklopila kiša, tako da razmišljamo da uvedemo natjecanje u penjanju po mokrim stijenama, kazao nam je pomalo u šali ravnatelj Marasović.

Ističe kako se njihov prihvatni kapacitet i kreće oko dvije tisuće, no ono što bi htjeli je povećati broj posjetitelja izvan sezone.

- Raznim događanjima želimo povećati broj posjetitelja u predsezoni i posezoni, istaknuo je Marasović, navodeći kako su im već stalni gosti u ovo doba godine Slovenci. I doista, u petak se u NP Paklenica, uz jedan dio zadarskih, moglo vidjeti velik broj zagrebačkih, kao i drugih hrvatskih registarskih tablica, a uz slovenske najviše se vidjelo austrijskih registracijskih oznaka.

Program je počeo u petak ujutro kada je za najmlađe održan 8.KID`S SPEED - natjecanje u penjanju za djecu te "top rope", odnosno mogućnost penjanja za svu djecu koja se žele okušati u penjanju uz iskusne instruktore. Natjecanje se održalo u dvije kategorije: djeca rođena 2001. - 2003. penjala su smjer "Čuja ti si bog i batina" 5a, a djeca rođena 2004. i mlađa penjala su smjer Zava 4b. Prema pravilima sva djeca penju na top rope. U mlađoj kategoriji sudjelovalo je dvanaest natjecatelja, a u starijoj njih troje.

Leo i Ena Gotal iz Ivanca sudjeluju prvi put na natjecanju. Oboje se penju u dvorani, a dok je Leu ovo treći put na stijenama petogodišnjoj Eni je ovo prvi puta da se penje na otvorenome. Ena je bila najmlađa sudionica natjecanja. Njen brat, osmogodišnji Leo, uoči početka natjecanja bio je jako optimističan.

- Penjao sam se već na Kalniku, a drago mi je da sam na Paklenici. Naravno, nadam se da ću i pobijediti, kazao nam je Leo.

On nije pobijedio u svojoj kategoriji, ali je osvojio drugo mjesto. Prva je bila Iskra Bilandžić, a treća Lara Kmoch.

U starijoj skupini prva je bila Pia Čuljak, druga Anamarija Lovreč, a treća Doria Herceg.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno