Mora li baš svaki ridikul biti na našoj televiziji?

Slika korisnika valentinam
TV SVEKRVA

ČIME SE BUDALA PONOSI TOGA SE PAMETAN STIDI

Namjerno prošlih tjedana nisam komentirao posjetu naše predsjednice susjednoj Srbiji, zato što se uopće nije govorilo o važnosti toga posjeta i onome zbog čega je do njega došlo i kakve bi mi mogli koristi od toga imati, već je glavna tema bio jedan tamošnji nazovi-političar koji je napravio nekakav skandal. I o tome se govorilo u svim informativnim emisijama, izvješćima, komentarima... Odmah sam se sjetio onih persona koji se skinu goli pa utrčavaju u teren za vrijeme nogometne utakmice, samo da bi skrenuli pažnju na sebe. Isto tako imamo i kvazi- navijače koji rade gluposti i poslije se s time hvale u kvartovskom kafiću, a koji se nalazi odmah do kladionice u koju će ući za pet minuta potrošiti novce koje su dobili od stare bake s kojom još uvijek žive, a koja... Dobro. Sada sam predaleko otišao.

Dakle. Govorimo o ličnostima koje su u svojoj samoj strukturi malo drukčije, da ne idemo sad u neke dublje psihijatrijske analize. To je njihova stvar i ne bi nas trebala zanimati sve dok se to ne počne ticati i naših života i okoline. Što se tiče tih uletavanja u teren i nereda na tribinama, netko se Bogu hvala, sjetio da je najpametnije to ignorirati, tj. potpuno minorizirati cijeli događaj. U tim trenucima kamera se usmjerava negdje drugdje i taj koji je htio da ga putem kamera vidi "ceo svet", na kraju će imati to zadovoljstvo da ga vidi sudac za prekršaje i to je to. Dakle. Potpuno ignorirati! Ali, kako su postupili novinari prilikom ovog incidenta? Postupili su bez veze. Taj srpski nazovi političar /da stvar bude još gluplja, on je izgleda pokršteni Hrvat, što je česta pojava/ je izgleda zapalio hrvatsku zastavu i sada svi oni o tome izvješćuju i na taj način čine da je on postigao ono što je htio i da se o njemu govori. Da se to nije popratilo tako temeljito, da su se kamere "okrenule na drugu stranu" kao na utakmicama, on ne bi postigao cilj i mi bi bili pošteđeni ovoga maltretiranja. Ovako, nalili su mlin na njegovu vodu. Ili se to kaže obrnuto?

ODLIČNA EMISIJA HRT-a

Da je Robert Knjaz pravi majstor svoga zanata znali smo i ranije, a ova serija „Hrvatski velikani“ to samo potvrđuje. Nakon odličnih epizoda s Nikolom Teslom i Ivanom Meštrovićem, Knjaz se pozabavio i s našim velikim naučnikom Ruđerom Boškovićem. Napravio je to kako on i zna i umije, lepršavo, duhovito i u svakom slučaju razumljivo i jednostavno, tako da ga i osnovnoškolci razumiju. Naprosto fascinira kako taj čovjek ima smisla za ovakav posao, tako da mu možemo i oprostiti što je svojevremeno u svoje emisije "Mjenjačnica" ili "Svlačionica" ponekad zvao neke goste kojima stvarno nije mjesto na tv- ekranima, ni u javnosti općenito. Jedini problem koji smo imali je onaj koji je vezan za osobu o kojoj smo pisali u prvom djelu ove kolumne, a kojoj nećemo izgovarati ime zbog poštovanja prema čitateljima Zadarskog lista. U potrazi za Boškovićevim korijenima Knjaz se zaputio i u selo Orahov dol iako na prvi pogled to ipak djeluje više kao neki zaseok. E iz toga sela je otac našega Ruđera kao sedmogodišnjak dospio u Dubrovnik u kojem se kasnije rodio i čuveni naučnik. Dakle, da je nešto bosonog trčao po zelenim poljima svoje djedovine i vodio pametne razgovore sa seoskim mudracima – baš i nije pa to nije toliko ni važno.

Problem je u tome što se kao usput spominje da je tu živjela i obitelj koja se prezivala Šeš... i da je od njih potekao i "znate već tko". Ma kojega se vraga to ima spominjati u emisiji o jednom geniju poput Ruđera Boškovića!? Kakva je to važna povijesna ličnost da mu se ime spominje na hrvatskoj televiziji? To je velika greška i nije se smjela dogoditi, prvo zbog potrebe bagateliziranja takvih pojava, a onda i zbog poštovanja prema Ruđeru Boškoviću, gledateljima Hrvatske televizije, a u konačnici iz obzira prema gospodinu Padelinu i njegovim krhkim živcima koje zbog ovakvih stvari ima sve manje i manje. Pa ne mora svaki ridikul biti na našoj televiziji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.8 (8 glasova)