Općina Kolan mora Komunalnom društvu Pag isplatiti pet milijuna kuna

Slika korisnika valentinam
PRAVOMOĆNA PRESUDA
Želim istaknuti da smo ovaj problem, odnosno sudski spor, naslijedili. Sporni ugovor, ali i odluku o raskidu tog ugovora donijelo je prijašnje Općinsko vijeće i potpisao tadašnji načelnik. Presuda je pravomoćna, takva kakva jest i mi je moramo prihvatiti. S gradonačelnikom Paga sastali smo se već nekoliko puta kako bi iznašli model za mirno rješenje, govori Marin Pernjak, načelnik Kolana
Vedran SITNICA
Načelnik Kolana Marin Pernjak

Općina Kolan mora Komunalnom društvu Pag isplatiti 3,4 milijuna kuna i zatezne kamate za razdoblje od 17. lipnja 2014. godine do 31. srpnja 2015. godine te od 1. kolovoza 2015. godine do isplate cjelokupnog duga, a što će u konačnici premašiti iznos od pet milijuna kuna. Presudio je tako drugostupanjski, Županijski sud u Zadru koji je djelomično uvažio žalbu Općine Kolan, ali samo u dijelu koji se odnosi na visinu parničnog troška te potvrdio presudu Općinskog suda Zadar, Ispostave Pag.

Riječ je o sporu koji je pokrenulo Komunalno društvo Pag zbog izmakle zarade, a nakon što je Općinsko vijeće Kolana donijelo jednostranu odluku o raskidu poslovnog ugovora kojeg su sklopili 1. listopada 2003. godine za isporuku pitke vode i odvoz komunalnog otpada.

- Nalaže se Općini Kolan isplatiti Komunalnom društvu Pag iznos od 3.109.160,69 te trošak parničnog postupka od 378.884,37 kuna, sve sa zakonskim zateznim kamatama, stoji u pravomoćnoj presudi gdje se nadalje u obrazloženju navodi kako je procjenu visine izmakle zarade izračunala stručna sudska vještakinja temeljem vjerodostojnih dokumenata - količine isporučene vode po očitanim vodomjerima i odluci o cijeni vode te da se na njezin vještački nalaz nitko nije žalio. Vijeće Županijskog suda zaključilo je kako je pravilan zaključak suda prvog stupnja da je Općina Kolan svojim odlukama, kojima je distribuciju vode s komunalnog društva Pag protupravno prenijela na svoje Komunalno društvo Kolan d.o.o., tako povrijedila preuzete obveze iz ugovora od 1. listopada 2003. godine.

Budući da je riječ o iznosu od oko pet milijuna kuna s kamatama te da je odvjetnik koji je zastupao interese paškog Komunalca izjavio da će se dug naplatiti jednokratno, upitali smo načelnika Općine Kolan Marina Pernjaka za komentar nastale situacije i poteze koje će učiniti.

- Kao prvo želim istaknuti da smo ovaj problem, odnosno sudski spor, naslijedili. Sporni ugovor, ali i odluku o raskidu tog ugovora donijelo je prijašnje Općinsko vijeće i potpisao tadašnji načelnik. Presuda je pravomoćna, takva kakva jest i mi je moramo prihvatiti. S gradonačelnikom Paga, Antom Fabijanićem Njekulinom, sastali smo se već nekoliko puta kako bi iznašli model za mirno rješenje, kako naplate ovog duga, a tako i drugih stvari kao što je primjerice podjela još uvijek nepodijeljenje imovine, kaže Pernjak spominjući i buduće zajedničke projekte zbog kojih bi bilo poželjno da se nastali problem riješi mirnim putem.

- Ja sam pružio ruku i spreman sam pregovarati i razgovarati o svemu. Izjavom odvjetnika koji je zastupao Komunalno društvo Pag zatečen sam i iznenađen jer je ona u suprotnosti sa zaključkom donesenim na sastanku u četvrtak kada smo s gradonačelnikom dogovorili da ćemo i dalje pregovarati oko obročne otplate duga. No ukoliko i dođe do jednokratne prisilne naplate, to neće ugroziti funkcioniranje Općine i ulaganja jer će nas, sukladno zakonu, zaštititi Ministarstvo uprave kao što je to bio slučaj u brojnim općinama i gradovima diljem Hrvatske. Dakle, opet ćemo imati opciju obročne otplate, pojasnio je Pernjak dodajući kako nikome u Pagu ne bi trebalo biti u interesu da Općina Kolan upadne u financijske probleme zbog zajedničkih razvojnih projekata koji se odnose na dio otoka Paga pod Zadarskom županijom, a koje osim grada Paga i općine Kolan obuhvaća i općinu Povljana.

- Ako ne uspijemo postići dogovor oko ovog problema, to će produbiti jaz i dovesti u pitanje pregovore oko velikih projekata, kao što je algomeracija koju nam nude Hrvatske vode, projekt vrijedan 500 milijuna kuna, a kojim bi se izgradila kompletna vodovodna i kanalizacijska mreža na dijelu otoka Paga pod Zadarskom županijom. Isto tako, mi imamo prostora i za protutužbe prema Gradu Pagu, ali smatramo da je mirno rješenje i dogovor najbolja opcija za svih i da je to moguće postići, poručio je Pernjak dodajući kako godišnji proračun Općine Kolan iznosi oko 10 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)