Za OB Zadar spremit će se čak 600 porcija šalše!

Slika korisnika valentinam
Najavljeni Dani masline
Maslinarski marendin počinje sutra od 11 sati na Narodnom trgu. Radi se o jedinstvenom eno-gastro događaju u kojem će Podravkini kuhari pripremiti 600 porcija šalše od pomidora s tunom te tjesteninom
Arif SITNICA
Dani masline najavljeni su danas na konferenciji za medije

Sutra u 11.30 sati na Narodnom trgu u Zadru održava se Maslinarski marendin u povodu održavanja 20. Međunarodnih dana masline. Ovaj jedinstveni eno-gastronomski događaj humanitarnog je karaktera jer će se novci prikupljeni od donacija donirati zadarskoj bolnici za kupovinu uređaja za zračenje, a koji košta oko 30 milijuna kuna, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

- Izuzetno smo ponosni što se ove godine održava 20. manifestacija Dani masline što je čini jednom od tri najstarije maslinarske manifestacije u Hrvatskoj. Ponosni smo što su Dani masline i ove godine međunarodnog karaktera, naime, uz maslinare iz Hrvatske, sudjeluju maslinari iz Crne Gore, Slovenije i Italije. Dani masline su edukativnog i natjecateljskog, ali i humanitarnog karaktera. Edukacija maslinara ima svoju svrhu i cilj. Naime, sjećajući se početka Dana maslina imali smo razlilaske u mišljenjima maslinara i uljara, ali kroz godine i dolaskom stručnjaka pridonijeli smo tomu da su maslinari počeli slušati struku i znanost, a rezultati su vidljivi jer imamo vrhunska maslinova ulja, rekao je Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora. Njegove riječi potvrdio je Filip Erceg koji je dodao kako je prijavljeno 200 ulja od kojih je samo sedam djevičansko, dok su ostala ocijenjena kao ekstra djevičanska ulja.

Za subotu je također pripremljen bogat i zanimljiv program koji će se događati na otoku Ugljanu, točnije u Preku i Mulinama.

- Na stručni izlet kreće se u subotu ujutro u 9.30 iz Vitrenjaka. U 10 bi trebali biti u Preko odakle će dio sudionika organizirano ići u Muline u obilazak Mulinskog tijeska, replike antičkog mlina. Tamo će Mladen Lucin održati kratku prezentaciju. Dio sudionika ostat će u Preku gdje će sudjelovati u natjecanju u pripremi žgvaceta, pod vodstvom Renata Kraljeva, najavio je Ivan Košta, direktor TZ Preko. Istaknuo je kako je nešto prije podne najavljena prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će voditi mr. sc. Šime Marcelić. U 13 sati proglašenje je pobjednika u kuhanju žgvaceta, te potom povratak u grad. U subotu navečer u 19 sati u jedriličarskom klubu Uskok bit će dodijela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja te proglašenje šampiona.

Maslinarski marendin počinje sutra od 11 sati na Narodnom trgu. Radi se o jedinstvenom eno-gastro događaju u kojem će Podravkini kuhari pripremiti 600 porcija šalše od pomidora s tunom te tjesteninom.

- Događaj je organiziran u suradnji s Ligom protiv raka za Opću bolnicu Zadar. Svi građani mogu dati dobrovoljni prilog za kupnju uređaja za zračenje kako bismo pomogli našim sugrađanima koji sada na zračenje moraju putovati do Splita ili Zagreba. Znamo da se neće sakupiti previše novaca, ali cilj je senzibilizirati javnost i potaknuti ljude da pomognu i sudjeluju, rekao je Nedjeljko Jusup, jedan od začenika Marendina. Svi koji dođu na marendin moći će sudjelovati u vođenim degustacijama maslinovih ulja, kao i sljubljivanju ulja, sira i vina

Priznanja

Na 20. Međunarodnim danima masline priznanje dr. sc. Ante Medin dobit će prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje Stanko Ožanić uzornom maslinaru dobit će OPG Deša, Miodrag Deša. Priznanje maslinarsko srce dobit će Mladen Koša i Mirko Mišura za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje Maslinarska nada dobit će Šime Marcelić za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu. Priznanje Zlatno maslinarsko pero dobit će Vedran Stapić, glavni urednik Agrokluba, za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno