Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Projekt međudržavne suradnje, uvažavanja i prijateljstva

03.05.2019. 10:15
Projekt  međudržavne  suradnje,  uvažavanja i  prijateljstva


Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru,  već tradicionalno dvanaest godina zaredom ostvaruju suradnju s gimnazijalcima Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ iz Žepča (BiH). Projekt  je to međudržavne suradnje, međusobnog uvažavanja i prijateljstva profesora i učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i KŠC Don Bosco iz  Žepča (BiH), ustanove koju vode salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sa sjedištem u Zagrebu, a u svom se radu nadahnjuju evanđeoskim vrijednostima i djelom sv. Ivana Bosca, osnivača salezijanske  družbe. Škola promiče odgojne ciljeve na način da nastoji pomoći svakom svom učeniku da postigne humanističku i općekulturalnu izobrazbu, da bude otvoren društvenim potrebama te da bude kršćanski zrela i  slobodna osoba. 
Katolički školski centar Don Bosco 
Jednom godišnje organiziraju se susreti (jedne godine u Žepču, a druge u Zadru), realizira se unaprijed osmišljen program boravka i ostvaruju  pedagoško postavljeni ciljevi. Ove godine došao je red da zadarski srednjoškolci otputuju u Žepče. Četrnaest učenika u pratnji profesora uputilo se na putovanje dugo gotovo 400 kilometara. Prije samog dolaska u  Žepče, posjetili su glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo. Iako ih je  kiša pratila cijelim putem, nije im pokvarila oduševljenje najpoznatijom  sarajevskom ulicom Baščaršijom. U Sarajevu su ih dočekali bogoslovi i  đakon i pokazali im Katolički bogoslovni fakultet kao i katedralu Presvetog Srca Isusova. Nakon kratkog obilaska nastavili su svoj put prema  Žepču gdje su stigli u večernjim satima. 
Prvoga dana svoga boravka u Žepču učenici su se upoznali s Katoličkim školskim centrom Don Bosco kojega vode salezijanci koji su u  Žepče došli 1995. godine i uključili se u odgojno-obrazovni rad. U svom  se radu nadahnjuju kako evanđeoskim vrijednostima tako i djelom sv.  Ivana Bosca, osnivača salezijanske družbe. Katolički školski centar dio je  mreže katoličkih škola u BiH čiji je promicatelj mons. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije. Centar danas ima dvije srednje škole: Opću gimnaziju (132 učenika) i Tehničko-obrtničku školu (246  učenika) s ukupno 55 djelatnika u nastavi i 23 ostalih djelatnika. 
U prijepodnevnom druženju učenici su pohađali radionice koje su za  njih pripremili domaćini: drvorez i pirografija, pisanice i znanstvena. Na  radionici drvorez i pirografija pirografom su urezivali u drvo prethodno  naslikana djela. Pisanice je bio naziv radionice gdje su, na tradicionalan  način, ukrašavali pisanice voskom nakon čega se one bojaju, griju i prebrišu krpom. U sklopu radionice znanstvena pravili su šumeće sapune  za kupku. Nakon svega prezentirali su svoje radove koje su mogli ponijeti  kao uspomenu. Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za boravak u prirodi. Uputili su se pješice na obližnje brdo Križ – Previlas gdje se nalazi  izletište „Divlji raj“. Ovo izletište je, nakon što je ove godine nanovo  uređeno, postalo omiljeno okupljalište Žepčana, a česti su i oni koji ovdje dovedu svoje goste kako bi u prirodnom okružju uživali i u prekrasnom pogledu na žepačku kotlinu. Učenici su imali slobodno vrijeme za  druženje, upoznavanje, igranje odbojke i balota, a oni malo hrabriji odmjerili su snage u paintballu. 
Program razvija stav zdrave kritičnosti 
Zadnji dan svog boravka započeli su misom u KŠC-u, a nakon toga  krenuli u posjet umjetničkoj galeriji lokalne umjetnice Ljerke Njerš koja  je jednom prilikom svoje radove predstavila i zadarskoj publici. Nedaleko se nalazi Spomen-dom poginulih branitelja 111xp brigade HVO-a.  General Niko Jozinović ispričao im je o ratu u BiH na prostoru kojim je  zapovijedao, a to je prostor današnje Zeničko-dobojske županije. U poslijepodnevnim satima planiran je povratak u Zadar. Svoje oduševljenje  Centrom učenici nisu skrivali. Izrazili su želju da se što skorije vrate u  Žepče i susretnu s novim prijateljima. 
Cilj ovoga projekta je da srednjoškolci prodube znanja o drugim kulturama, običajima, povijesnim činjenicama ali i odgojno-obrazovnom sustavu. Kroz ovaj se program razvija stav zdrave kritičnosti, uspoređuje  kultura i narod iz kojega potječu s narodom i zemljom u kojoj borave; otkrivaju zajednička obilježja i vrijednosti, nudi nešto originalno – specifično iz vlastite bogate kulturne baštine, razvija osjećaj odgovornosti za  vlastitu kulturu i ispravnu promidžbu iste. Mladi se na ovakvim susretima bogate novim poznanstvima, grade nove odnose i prijateljstva, razvijaju osjećaj gostoljubivosti. (Ana Raspović)
 


 


 




 


Zajedno stvaraju bolji svijet 


 


Klasična gimnazija Ivana Pavla II. poznata je po brojnim aktivnostima, projektima i  putovanjima koje tijekom cijele godine ostvaruje na prostoru Hrvatske, ali i u drugim  državama Europe, sve s ciljem poticanja intelektualne radoznalosti i motivacije učenika za otkrivanje, istraživanje i stvaranje. Izvannastavne aktivnosti organiziraju se kako  bi se zadovoljile različite potrebe učenika, pa tako u Klasičnoj gimnaziji djeluje Redakcija školskog lista „Bolji svijet“ koji neprekidno izlazi već 15 godina, Web redakcija,  školski zbor, English club, Kreativna radionica „Amfora“, Mladi knjižničari, Volonterski klub „Kapljica“ i Likovna radionica. Odgojna zajednica promiče obiteljsko ozračje,  međusobno uvažavanje i susret osoba u odgojnom procesu. Osobe, prostor, vrijeme,  odnosi, poučavanje, studij i različite aktivnosti doprinose ozračju ozbiljnosti, radosti i  zauzetosti svih sudionika odgojnog procesa. 


Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u Zadru, u duhu svoga poslanja i djelovanja uz  brigu za odgoj i obrazovanje vodi računa i o drugim potrebama svojih učenika. Stoga  su za veću i bolju financijsko – materijalnu potporu učenika gimnazije iz socijalno  ugroženih obitelji, kako u vrijeme srednjoškolskog obrazovanja tako i u nastavku školovanja osnovali Fond „Gorušičino zrno". Cilj Fonda je, u skladu s poslanjem katoličke  škole, „zanimati se za siromašne za one koji su lišeni obiteljske ljubavi i oslonca ili su  daleko od oslonca vjere“ (GE, 9) i u duhu s proklamiranim ciljevima, vrijednostima i  motom Gimnazije „Zajedno stvarajmo bolji svijet“ pomoći potrebnim učenicima sa  svrhom poboljšanja kvalitete njihovih života za vrijeme školovanja u Klasičnoj gimnaziji te nastavka školovanja. 


Svi zainteresirani koji žele znati više o radu i osobitosti ove najstarije odgojno –  obrazovne ustanove u Zadarskoj županiji, mogu doći svakim radnim danom, a posebnu priliku za to imat će krajem svibnja kada će biti organizirani Dani otvorenih vrata  Klasične gimnazije Ivana Pavla II.