Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prvosvibanjski praznici obilježeni rekreacijom i degustacijom domaće hrane

03.05.2019. 12:21
Prvosvibanjski  praznici  obilježeni  rekreacijom i  degustacijom  domaće hrane


U povodu prvosvibanjskih praznika u Pakoštanima je  održan spektakularni XII. MTB maraton "Vransko jezero" i fascinantna  gastro manifestacija II. "Prvosvibanjski zalogaj", bogata i obilna marenda u centru ovog općinskog središta.
– Mogle su se degustirati pecipaje-bubice, sir, pršut, kobasice, panceta, žutenica, masline i drugo. Ovom malo "težem" doručku nego što  smo svakodnevno navikli, svježinu daju rotkvice i mladi luk. Spremilo  se i 100 litara čučke ili pašte fažol, za prste polizati. Žutenicu zajedno s  nešto postarijim pakoškim ženama brala sam dva dana. Hvala velika  žene Pakoštana, što bih ja bez vas. Bog vas poživio, zahvalila se Danijela Vulin, direktorica općinske Turističke zajednice, heroina pakoškog i  županijskog turizma.
U organizaciji Turističke zajednice Općine i BBK Pakoštane na XII.  MTB maratonu Vransko jezero na kojem je nastupilo preko 172 biciklista od toga čak 35 žena što je za svaku pohvalu, u dvije kategorije –  Sport i Rekreacija. Nagrade su bile novčane.
– Natjecali su se natjecatelji iz Hrvatske,  Slovenije, Italije, Belgije, Poljke, Češke, ali i Lejla Tanović, prvakinja Bosne i Hercegovine , koja je  pobijedila u ženskoj Sport kategoriji ispred hrvatske juniorske reprezentativke, domaće Karmen Škiljić, kazao je Mišel Krpeta, predsjednik  BBK Pakoštane. 
Pobjeda u muškoj kategoriji Sport otišla je u ruke mladog Antonia  Baraća iz BK Kamen Pazin kao i bronca za klupskog mu kolegu Kristijana Budimira. Prošlogodišnji pobjednik Slovenac Jure Belek osvojio je  srebrenu medalju s vremenom 1:13:57. 
U kategoriji Rekreacija brončana je bila Michalina Bak iz Poljske, a  srebrena članica BBK Pakoštane Marina Kazija s vremenom 1:24:10.  Pobjedu je odnijela ovogodišnja pobjednica XC Zimske lige Dalmacije  Tanja Barešić iz BK Fortica. 
– Najuzbudljiviji trenutak utrke dogodio se u foto finišu muške kategorije Rekreacija u kojoj je svoju prvu medalju osvojio domaći biciklist,  jedan od začetnika biciklizma u Pakoštanima, Vjeko Juričin, “pakoška  lokomotiva” s vremenom 1:10:13. Ovom zlatnom medaljom stavio je  točku na i svega onoga što su prije desetak godina započeli dvojica prijatelja Jure Škiljić, Johnnie Kazija i on, ponosno će Krpeta.
Drugim mjestom morao se zadovoljiti Šibenčanin Damir Senečić s  zaostatkom samo od tek jedne sekunde. Broncu je ponio kući još jedan  Slovenac Aleksander Lupša s vremenom 1:10:15, samo sekundu za drugim. Sva trojica u tri sekunde, izrazito napeta utrka.
– BBK Pakoštane se zahvaljuje svim sponzorima, partnerima, redarima, volonterima, članovima kluba, institucijama Općine, Zadarske  županije. Svima onima koji su pridonijeli da se ova utrka održi i ove godine, zaključio je Mišel Krpeta.
Dan prije održala dječja biciklistička "Oko sela" s 50-ak mladih biciklista.