Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uređaj za pomoć djeci s poremećajem koncentracije

03.05.2019. 12:25
Uređaj za pomoć  djeci s  poremećajem  koncentracije


Zadarska osnovna škola Petar Preradović od jučer je bogatija  za jedinstveni uređaj – Play Attention, namijenjen djeci s ADHD poremećajem kojeg karakterizira sindrom hiperaktivnosti, poremećaj pozornosti i koncentracije. Uređaj je vrijedan 29 tisuća kuna, a do škole je  došao preko Linde Jokić, zapravo Strukovne skupine Trgovina – Poslovanje nekretninama Hrvatske gospodarske komore Zadar, koji stoje u organizaciji i realizaciji prikupljanja sredstava za uređaj. Edukaciju za  stručne suradnike i učitelje vodio je predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a "Buđenje" iz Zagreba Marko Ferek, i sam svojedobno, kako  je rekao, dijete s ADHD poremećajem. 
Ferek je okupljene upoznao i s činjenicom da danas u Hrvatskoj na  oko 1.000 postojećih škola svega njih 15, 16 ima spomenuti uređaj, čime  se zadarska osnovna škola našla u malom i svakako prestižnom  društvu. 
U ime škole s par riječi prisutnim se stručnim suradnicima i učiteljima  obratila ravnateljica Stanka Pera-Martinac, izrazivši zadovoljstvo zbog  nabave uređaja. 
– Kao vodeća tehnologija u edukativnim, kognitivnim i bihevioralnim  intervencijama kod osoba s ADHD-om, Play Attention razvija održavanje pažnje, pospješuje ignoriranje ometajućih sadržaja, razvija vještine  pamćenja, pospješuje završavanje zadataka te razvija vještine organiziranja, a kao posljedica dolazi do povećanog uspjeha u školi kao i na radnom mjestu, povećanog samopoštovanja te većeg zadovoljstva životom,  istakao je Ferek. 
Play Attention se sastoji od BodyWave sučelja (narukvice) koja se postavlja na nogu ili ruku te od programa koji sadrži zanimljive video-igrice. BodyWave narukvica šalje podatke o moždanoj aktivnosti u igricu –  na taj način vi u potpunosti svojom pažnjom i koncentracijom na zadatak kontrolirate tijek igrice! Nakon završene igrice program vam daje povratnu informaciju o razini vaše pažnje. Na ovaj način uviđate kako se  osjećate kada ste potpuno usmjereni na zadatak te razvijate vještine koje  pomažu u koncentraciji i uspješnom učenju. Uvježbavanjem održavanja  pažnje u zadacima koji nisu stimulativni ili koji sadrže razne ometajuće  podražaje vi također uvježbavate kako smanjiti vrijeme pisanja zadaće,  više se usmjeriti na školske satove, lakše pratiti upute te ignorirati podražaje iz okoline, kratak je opis uređaja.