Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Više desetaka onkoloških bolesnika ostalo bez sanitetskog prijevoza u KBC Split

03.05.2019. 11:32
Više desetaka  onkoloških  bolesnika  ostalo bez  sanitetskog  prijevoza u  KBC Split


Više desetaka onkoloških bolesnika s područja Zadarske  županije neugodno je iznenadila obavijest Odjela saniteta županijskog  Zavoda za hitnu medicinu kako ih ovih dana neće moći prevesti do Kliničkog bolničkog centra Split gdje trebaju primiti terapiju zračenjem.  Ravnatelj Zavoda dr. Predrag Orlović potvrdio nam je kako su samo za  danas, 3. svibnja imali zakazan sanitetski prijevoz za čak 11 pacijenata  koje je trebalo prevesti u KBC Split, ali su to morali odgoditi.
   – Vjerujem kako u našem sanitetu rade na otklanjanju kvara na vozilima, a moguće je kako će jedno vozilo biti vrlo brzo osposobljeno. Već  je poznato kako smo tijekom pripajanja Saniteta iz Doma zdravlja naslijedili dotrajala sanitetska vozila, a problem  će se riješiti kada uskoro  stignu nova vozila koja smo kupili. Ipak, moram reći kako ne podržavam postojeći način rješavanja skrbi o onkološkim bolesnicima,  budući da mi je kao liječniku nehumano znati da se u jedno sanitetsko  vozilo ukrca više ovih bolesnika te ih se kao sardine vozi u Split, kaže  ravnatelj Zavoda dodajući kako drži da bi bilo učinkovitije da se onkološke bolesnike na nekoliko dana zadrži u KBC-u Split kako bi primili  potrebnu terapiju.
 Previše sanitetskog prijevoza
– Iako se radi se o iznimno osjetljivoj skupini ljudi kojima treba  pružiti pomoć,   moram izraziti nezadovoljstvo zbog čega se ovolikom  broju onkoloških bolesnika sa zadarskog područja odobrava korištenje  isključivo sanitetskog prijevoza našeg zavoda za odlazak u KBC Split.  Proučit ću što stoji u naputcima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u vezi ovoga. Ovo govorim zbog toga što je prije desetak godina moj brat obolio od karcinoma, a ja sam ga svojim automobilom često vozio na zračenje u Split. Poznato mi je da HZZO isplaćuje  troškove prijevoza za onkološkog bolesnika, ali i jednog njegova pratitelja, ističe dr. Orlović koji je kazao kako drži da je ovu uslugu bitno izvršiti, dok je manje važan njen način izvršenja.
     Inače, HZZO  na svojim internetskim stranicama navodi kako pravo  na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je: nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode  bolesti nije preporučeno samostalno kretanje.
Nalog izabranog liječnika
– Osigurana osoba ima pravo na sanitetski prijevoz do najbližeg ugovornog subjekta Zavoda koji sa Zavodom ima ugovorenu i može pružiti  traženu zdravstvenu zaštitu, a ostvaruje ih na osnovi naloga za sanitetski prijevoz izdanog od strane izabranog doktora primarne zdravstvene  zaštite koji je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu
Osigurana osoba radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu iz  obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na naknadu za troškove  prijevoza pod uvjetom da je radi korištenja zdravstvene zaštite  upućena izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta te da ne ispunjava uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza.
Pravo na naknadu za troškove prijevoza osigurana osoba ostvaruje  ako je radi korištenja zdravstvene zaštite upućena u ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno ordinaciju ugovornog doktora privatne  prakse ili ugovornom isporučitelju pomagala u mjesto koje je udaljeno  50 i više kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravišta  jer odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, sukladno svom zdravstvenom  stanju ne može ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, navodi HZZO.


 


"Nisi sama – ideš s nama"




U Zagrebu se prošle i početkom ove godine godine proveden projekt ‘Nisi sama –  ideš s nama’,  u partnerstvu s Radio Taxijem Zagreb i Volonterskim centrom Zagreb,  kojim je bio osiguran besplatni taksi prijevoz žena na kemoterapiju. Naime, svaka  četvrta žena koja zbog liječenja karcinoma prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje. U akciju se uključilo 150 zagrebačkih  taksista. Provedena je edukativno-donatorska kampanja  s ciljem prikupljanja novca  za prijevoz što većeg broja žena na kemoterapiju i s nje, uz pratnju obučenih volonterki. Prije nekoliko mjeseci projekt je uspješno završio, a njegovi organizatori su izvijestili kako je uslugu  od 14. ožujka 2018., kada je projekt počeo, koristilo 105  žena, dok je  udruga osigurala sredstva za oko 1000 prijevoza taksijem.