Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U znaku sjećanja na Franka Lisicu i podsjećanja na općinske projekte

03.05.2021. 09:08


Shodno epidemiološkim mjerama i ograničenju broja sudionika na primjeren i dostojanstven način Općina Bibinje proslavila je i obilježila svoj dan. Bibinjci se s ponosom sjećaju hrvatskog redarstvenika Franka Lisice koji je poginuo prije 30 godina, 2. svibnja 1991., na brdu Štikovača iznad Polače.


​Pamte svoje heroje
– Franko Lisica je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost, rečeno je na brdu Štikovača iznad Polače, gdje su obitelj i izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće, dok je don Šime Žilić, župnik Polače, predvodio molitvu odrješenja.
Ni tijekom dugih 30 godina nije uspjelo izblijedjeti sjećanje na Bibinjca Franka koje posebno čuvaju braće i sestre, Željko, Tome, Marin, Branka, Marija i Ana.
– Franko je jedan od naših heroja uz Zvonimira Sikirića, Mladena Bugariju Cukija, Alfreda Lisicu i Dragana Lisicu. Opstali smo jer smo kroz stoljeća pamtili svoje heroje, ponosno će Bibinjci, koji su nakon mise u nedjelju na Frankovom grobu i kod centralnog križa na novom groblju Sasavac položili cvijeće i zapalili svijeće. Molitvu odrješenja predvodio je župnik don Zdenko Milić, dok je prigodnu pjesmu otpjevala klapa Bibinje.


Korona diktirala održavanje svečanosti
Sukladno trenutku življenja obilježavanje Dana općine Bibinje započelo je skromnim druženjem kako bi se iskazalo poštovanje prema onima koji su svojim radom i zalaganjem zaslužili sve pohvale, nagrade i priznanja.
– Drage moje sumještanke i sumještani, prije svega hvala vam na povjerenju i podršci u ovih sedam godina mog mandata. Kada sam stupio na dužnost općinskog načelnika situacija nije bila nimalo zavidna. Općina je bila financijski opterećena, nije bilo projekata koji se financiraju iz EU fondova, a poslovna zona našla se u blokadi. No, imao sam jaku volju da to promijenim i u tome sam uspio, rekao je u svom obraćanju Bruno Bugarija, aktualni načelnik koji ove godine ide u zasluženu mirovinu.
Kako je dalje naveo Bugarija, poslovna zona Lonići danas je generator razvoja. Uspjeli su, kaže, privući brojne investitore koji su u Općini prepoznali pouzdanog partnera.
– Stvoreni su preduvjeti za zapošljavanje, a veliki benefit za Općinu očituje se u naplati komunalne naknade, navodi Bugarija.
Istaknuo je kako su za njegova mandata dobivena prva sredstva iz EU fondova, kako su povećane naknade za novorođenu djecu, stipendije, te kako se financira kompletni dodatni radni materijal za osnovnoškolce, ali i realizirani projekti uređenja plaža, izrađena monografija i organiziran znanstveni skup.




Bibinjski projekti
– Pokrenuta je nova službena stranica Općine, na kojoj su mještani konačno dobili uvid u proračun, objavljuju se vodiči za građane u kojima se daje mogućnost mještanima za sudjelovanje, kazao je Bugarija.
Najavio je kako je završeno novo aplikativno rješenje za praćenje rada Općinskog vijeća, koje će biti predstavljeno u novom sazivu, te se pohvalio kako je prema Institutu za javne financije Općina Bibinje s ocjene dovoljan došla do ocjene izvrstan.
– Pokrenuli smo povijesni projekt vrijedan preko 8 milijuna kuna, koji je podloga za daljnji razvoj našeg mjesta a to je obnova zemljišnih knjiga, odnosno katastarska izmjera. Završava se spajanje Starog sela na kanalizacijsku mrežu čime će završiti prva faza izgradnje odvodnje. Konačno je prihvaćena nova studija od strane savjetodavnog tijela EU-a, s naglaskom napuštanja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te izgradnje novog, udaljenog od postojećeg, smještenog uz rub katastarske granice Bibinja i Sukošana. Aplikacijski paket je procijenjen na 300 milijuna kuna, naglasio je Bugarija kapitalne projekte.
Između ostalog pohvalio se kupovinom vrijednog zemljišta bivše plinare koje se prostire na 16 tisuća m2, a Općina je time dobila veliki potencijal za razvoj brownfield investicije u službi mještana.


Oproštaj Bruna Bugarije
– Za potrebe ˝Bibinjca˝ kupljena su dva kamiona za odvoz komunalnog otpada, čistilica, kamion s kranom, manje elektro-vozilo kako bi se pristupilo uskim ulicama. Također, odobrena je nabava dvokomornog komunalnog vozila za odvoz i sakupljanje sekundarnih sirovina zapremnine 14 m³ koja je sufinancirana iz EU fondova. Izgrađena je nadstrešnica na mrtvačnici groblja Sasavac financirana iz sredstava resornog Ministarstva, nabrojio je Bugarija pohvalivši se i projektom uređenja Društvenog centra u kojem bi mjesto trebali pronaći umirovljenici, mladi i brojne udruge, kao i projektom ˝Zaželi˝ kojim je zaposleno 5 žena koje skrbe o 30 potrebitih korisnika.
– Puno je projekata napravljeno, puno ih je još u pripremi. No, ono na što sam ponosan je to da budućem načelniku ostavljam stabilan proračun, čiste račune i jaku općinsku upravu. Općina ima jednu dobru budućnost, održivu budućnost i vjerujem u naše mlade snage. Još jednom hvala vam na povjerenju i podršci svih ovih godina, zaključio je u svom govoru Bruno Bugarija, posljednjem na ovakvoj svečanosti u funkciji općinskog načelnika.


Općinske nagrade zaslužnima
Grbom Općine Bibinje nagrađena je učiteljica Jordana Sikirić u znak zahvale i priznanja za dugogodišnji predan rad u školstvu. Grbom Općine Bibinje u 2021. godini nagrađen je i prim. dr. sc. Emil Kinda, dr. med. iz Bibinja, liječnik kirurg KBC-a Zagreb, u znak zahvale i priznanja za predan rad u zdravstvu.
Postumno, dodijeljena je nagrada Mladenku Frleti nedavno preminulom Bibinjcu koji je prije četrdesetak godina zamijenio rodno mjesto s Koprivnicom, ali srcem, dušom i djelima trajno ostao vezan za svoje korijene.
Na prijedlog učitelja OŠ Stjepana Radića Bibinje, nagrađeni su i učenici koji su postigli izuzetne rezultate na školskim natjecanjima: Martin Vujević, sin Marine i Branimira, učenik 5. razreda; Tome Sikirić, sin Silvije i Jadrana, učenik 6. razreda; Laura Karaban, kći Ane i Stipe, učenica 7. razreda.
– Dragi naši učenici, ako je suditi po vašim uspjesima i onoj na mladima svijet ostaje, onda se ne moramo brinuti za budućnost Bibinja. Bravo i samo tako nastavite, rekao je Šime Sekula, zamjenik načelnika.