»Uprava Sveučilišta prepušta historiografske analize znanstvenicima«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Odgovor rektorice Dijane Vican Udruzi antifašista
Autor: 
Uprava Sveučilišta u Zadru prepušta cjelovite historiografske analize uzroka i posljedica tragičnih zbivanja kojima su Zadar i Hrvatska bili izloženi tijekom prošlosti, znanstvenicima koji se bave poviješću i srodnim znanstvenim disciplinama, ističe rektorica Vican
Vedran SITNICA
Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Nakon što su prošlog tjedna predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra uputili otvoreno pismo rektorici Dijani Vican iznoseći svoje nezadovoljstvo tekstom na infoploči koja je postavljena uz novoobnovljeni bunker na Vidikovcu i to u okviru projekta INTERREG, o cijelom se događaju izjasnila i rektorica, poslavši odgovor Udruzi.

Naime, tada su iz Udruge naveli kako, iako podržavaju uređenje bunkera, smatraju da na infoploči nedostaje, po njima važna informacija, a to je da su ovi bunkeri služili za fašističko djelovanje u Zadru. Rektorica je odgovor poslala krajem prošlog tjedna istaknuvši nekoliko važnih činjenica, ali ne odgvorivši pritom na neka od postavljenih pitanja u pismu, između ostalog, hoće li se sastati s predstavnicima Udruge i hoće li se razmotriti ispravljanje, odnosno nadopunjavanje natpisa.

Rektorica je naglasila kako se Uprava Sveučilišta zalaže za mir te sve historiografske analize prepuštaju stručnjacima.
- U pogledu natpisa na koji se referirate, a koji se nalazi na mjestu obnovljene fortifikacijske strukture na nekadašnjoj granici Zadra i zadarskoga zaobalja, koja je bila utvrđena Rapalskim ugovorom koji je na štetu Zadra i Hrvatske Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala s Kraljevinom Italijom 1920. godine, slobodna sam istaknuti sljedeće: Uprava Sveučilišta u Zadru poštuje i promiče demokratski poredak, zalaže se za mir i druga najviša civilizacijska dostignuća; Uprava Sveučilišta u Zadru protivna je svim totalitarističkim ideologijama 20. st. - fašizmu, nacionalsocijalizmu i komunizmu te svim drugim nedemokratskim režimima u ljudskoj prošlosti, a ujedno se s dužnim pijetetom ophodimo prema svim žrtvama tih zločinačkih političkih tvorbi; Uprava Sveučilišta u Zadru prepušta cjelovite historiografske analize uzroka i posljedica tragičnih zbivanja kojima su Zadar i Hrvatska bili izloženi tijekom prošlosti, znanstvenicima koji se bave poviješću i srodnim znanstvenim disciplinama. Pri tome apeliramo da se pomno istraže sve okolnosti koje su rezultirale ratnim i poratnim zločinima, ponajprije ubojstvima, ranjavanjima i drugim grubim nasrtajima na ljudsko dostojanstvo bez obzira na etničku, političku, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost žrtava kao i uništavanje materijalne imovine te materijalne i nematerijalne kulturne baštine, stoji u priopćenju rektorice Dijane Vican.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno