Znanje, natjecanje i pametna ploča - motivacija za državnu završnicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Učenici 2. c i 3. e razreda iz »Benje« najbolji kvizaši u svojoj kategoriji
Zahvaljujući njihovom znanju i angažmanu imamo čast biti najbolji zadarski razred u našoj kategoriji. Izuzetno sam ponosna na svoje učenike, jer svi dobro znamo kako djeca često nisu motivirana raditi zadatke koji nisu obvezni, kazala je Čulina i naglasila kako su njezini učenici dijelom generacije koja je po mnogočemu specifična, kazala je Ćustić
Marin GOSPIĆ
Razred 3. želi pobjedu na državnom natjecaju IZZI Kvizzija

Učenici 2. c i 3. e razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje bili su najbolji kvizaši u svojoj razrednoj kategoriji na nedavno provedenom županijskom natjecanju IZZI Kvizzi, najvećem online natjecanju u znanju, koje se održava na hrvatskoj digitalnoj platformi »IZZI« koju je izdavač Profil Klett besplatno otvorio svim zainteresiranim učiteljima i učenicima u Hrvatskoj. Natjecanje u znanju za učenike razredne nastave »IZZI Kvizzi«, u kojemu sudjeluje gotovo 14 000 učenika iz više od 1 000 razreda diljem Hrvatske, ulazi u svoje veliko finale.

Najbolji zadarski kvizaši

Naime, od 3. do 6. svibnja održava se veliko finale, a u njemu sudjeluju svi županijski prvaci u svakoj generaciji, od 1. do 4. razreda. Svaki razred u finalu predstavljat će tim od troje učenika, a pobijedit će onaj tim koji ponudi najviše točnih odgovora u najkraćem vremenu. Osim dva razreda iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, županijski prvaci u našoj su županiji i 1. a i 4.a razred Osnovne škole Biograd na Moru.
U OŠ Šimuna Kožićiča Benje porazgovarali smo s djecom i njihovom učiteljicom Martinom Čustić.
Predstavnici razreda, koji su se odvažili odgovoriti na nekoliko novinarskih pitanja su kvizaši Loreta, Tonia, Anderej i Vice, koji su nam složno kazali kako se vole natjecati na IZZI Kvizziju, jer imaju priliku dobro se zabaviti i naučiti nešto novo. Svaki ima neki svoj poseban razlog zašto voli IZZI, bilo jer vole kvizove i puzzle ili jer vole provoditi vrijeme pred računalom.
- IZZI Kvizi je zabavan je nemamo često priliku raditi takve zanimljive zadatke i osvajati bodove i nagrade, kazala je Loreta, dok je Tonia kazala kako joj je najzanimljiviji dio kviza znati sve odgovore.
- Meni je najbolje kad preko kviza naučim nešto novo, što nam učiteljica ne stigne kazati, a najmanje volim raditi puzzle, rekao je Vice i dodao kako se s prijateljima nada pobjedi i već se priprema za državno natjecanje.
- Učiteljica Martina je super jer voli s nama rješavati kvizove kako bismo se mogli što bolje pripremiti, dodao je Andrej.
Pridružila su nam se i dva učenika 2. c razreda koji su osvojili nagradu za najbolji razred u svojoj kategoriji. Oni su prije našeg posjeta dobili svoje nagrade, no nisu propustili popričati s nama i slikati se s kolegama kvizašima. Niko i Ivano tako su nam kazali kako su od učiteljice Hilde saznali da su najbolji drugi razred na kviz natjecanju.
- Već smo počeli učiti za državno natjecanje, koje jako puno volimo. Kvizovi i puzzle su nam OK, ali najviše volimo zadatke iz matematike i prirode i društva, kazao je Niko.

Izazov ih tek čeka

Za svoj uspjeh na županijskoj razini natjecanja, djeca su od organizatora dobila prigodne poklone, a njihovo se veselje ne može opisati riječima. No, pravi izazov tek ih čeka. Ukoliko pobijede na državnoj razini IZZI Kvizzija, glavna je nagrada pametna ploča za njihov razred. Njihova učiteljica Martina Čulina kazala nam je da je upravo od nas saznala kako je njen razred osvojio nagradu kao najbolji županijski kvizaš u kategoriji trećih razreda.
- I naši su se suradnici iz Profil Kletta nemalo iznenadili, jer su rezultate još neko vrijeme željeli zadržati tajnima. Učenici se za kviz kao razred prijavljuju preko aplikacije i u točno određeno vrijeme pristupaju kvizu i rješavaju zadatke. Tijekom cijele školske godine kontinuirano ispunjavaju tematske zadatke, testove, puzzle i slagalice i skupljaju bodove. Djeca su aktivno pristupila rješavanju zadataka, koji prate tijek nastavne godine i izravno se naslanjaju na obrađeno gradivo, istaknula je Čulina i naglasila kako su djeca do sredine smo ovog mjeseca zajedničkim radom skupljala posebne bodove za županijsku razinu.
- Zahvaljujući njihovom znanju i angažmanu imamo čast biti najbolji zadarski razred u našoj kategoriji. Izuzetno sam ponosna na svoje učenike, jer svi dobro znamo kako djeca često nisu motivirana raditi zadatke koji nisu obvezni. Bili su jako opušteni, jer nisu imali priliku natjecati se pred cijelim razredom, već u toplini svog doma u miru rješavati zadatke, kazala je Čulina i naglasila kako su njezini učenici dijelom generacije koja je po mnogočemu specifična.

Virtualna generacija

- Djeca su to koja su na početku svog obrazovnog puta osjetila sve nedaće zadnje tri godine. Prvo su prošli kroz štrajk nastavnika, pa onda i pandemiju koronavirusa. Oni su generacija koja je u virtualnom obliku naučila savladavati gradivo i služiti se nastavnim materijalima, što će im svakako koristiti u budućem obrazovanju. No, s druge strane, zbog svoje tehnološke naprednosti, suočavaju se s poteškoćama koje starija djeca nisu imala. Strah me da se i zbog promjene kurikuluma teže prilagođavaju promjeni nastavnog procesa, kao i činjenici da se zbog tehnološke naprednosti manje služe olovkom, istaknula je Čulina i rekla kako su djeca, s obzirom da su se više družila preko ekrana nego uživo, zaista složan i prijateljski nastrojen razred, koji ima super interakciju s drugom djecom.
- Očekuje nas finale IZZI Kvizzija na kojem će preko računala sudjelovati troje učenika i u 45 minuta morat će skupiti što više bodova. Pripremat ćemo se kao i uvijek, kroz nastavno gradivo, domaće zadaće i platformu IZZI, zaključila je Čulina.

Što je IZZI Kvizzi?

IZZI je akronim za interaktivno, zanimljivo, zabavno, inkluzivno. Platforma je to koja je od Hrvatske gospodarske komore dobila pečat izvornog hrvatskog proizvoda.

- Kontinuirano je nadograđujemo i prilagođavamo potrebama djece i učitelja. IZZI Kvizi je edukativno - zabavni kviz, koji provodimo drugu godinu zaredom. Naišli smo na ogroman odaziv, te je u programu sudjelovalo preko 14 tisuća djece iz cijele Hrvatske. IZZI je metodički i edukativno napravljena nastavna platforma, koja prati tijek nastavne godine, te nudi dodatne sadržaje za provjeru i oplemenjivanje znanja. Platforma funkcionira na način da svaki pogrešan odgovor rezultira oduzimanjem bodova, a svaki se točan nagrađuje pozitivnim bodovima, istaknula je Martina Božajić, savjetnica u edukaciji i obrazovanju u Profil Klettu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno