Legalizacija bespravno sagrađenih objekata?

Slika korisnika admin
Vir rusenje
Virani se nadaju da ovakvih prizora na njihovu otoku više neće biti

Djelatnici županijskog Odjela za izdavanje građevinskih dozvola od jučer su na otoku Viru. Sve do srijede, dva djelatnika pokušat će utvrditi situaciju na terenu, jer su se donošenjem Prostornog plana općine Vir i novog Zakona o gradnji, stvorili uvjeti za legalizaciju donedavno bespravno sagrađenih objekata. Kako je rekao prvi čovjek Upravnog odjela Željko Letinić, pretežno će se izdavati rješenja o izvedenom stanju za one objekte koji se smatraju useljivima, tj. izgrađenim najmanje do prve ploče i s krovom.
Letinić je potvrdio da je za otok Vir podneseno ukupno oko 4.000 zahtjeva za građevinske dozvole. No, po novom zakonu, građevinske dozvole nisu potrebne za gradnje manje od bruto površine 400 m/2. Te gradnje samo iziskuju uvjete gradnje, ali na Viru je oko 90 posto objekata čiji su vlasnici zatražili lokacijsku dozvolu, ali za koje će biti potrebno s obzirom na izgrađenost, izdati rješenje o izvedenom stanju.
Inače, od početka godine zaprimljeno je 116 novih zahtjeva i to za područje koje pokriva ovaj županijski odjel. Radi se o području Zadarske županije izuzevši administrativno područje Grada Zadra. Od donošenja novog zakona do 20. svibnja na području cijele županije zaprimljena su 154 zahtjeva za uvjete gradnje za objekte do 400 četvornih metara.
Zbog nagomilanih zahtjeva, a najviše zbog kašnjenja u donošenju prostorno-planske regulative, djelatnici odjela pojačano rade. Tako će nakon Vira, biti izvršeni uvidi u stanje i u općinama Vrsi i Starigrad. Samo Općina Vrsi ima na "lageru" 500 zahtjeva za izdavanje lokacijskih dozvola.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno