Apsolventima druge godine ukinuto pravo na studentski smještaj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
studentski_dom
Kriterijima protiv apsolvenata - studentski dom u Zadru

Studenti u Hrvatskoj, koji su posljednji semestar studija odslušali akademske godine 2007./2008. nemaju pravo na smještaj u studentskom domu u narednoj akademskoj godini. Ovo znači da apsolventi, koji će iduće akademske godine upisivati drugu godinu svog apsolventskog staža, ne mogu tražiti smještaj u bilo kojem studentskom domu u Hrvatskoj. Zanimljivo je, međutim, da je ta ista druga godina apsolventskog staža dosad bila dio redovnih studentskih prava, odnosno da su svi apsolventi na svojoj drugoj godini apsolventure imali ista sva prava kao i svi ostali redovni studenti. To se promijenilo kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) početkom prošlog mjeseca objavilo "Odluku o kriterijima za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2009./2010.".

- Jučer sam tek čula za ovu promjenu, i moram priznati da sam jako neugodno iznenađena. Smještaj u studentskom domu mi je jedina opcija, nemam dvije stotine eura mjesečno da plaćam stan u Zagrebu, rekla nam je Marija (podaci poznati redakciji), apsolventica prava koja je čitav studij provela živeći u studentskom domu, izvršavajući pritom uredno svoje studentske obaveze. Do diplome su joj ostala još četiri ispita, i nada se da će ih položiti u najkraćem mogućem roku.

- Ali, kako je riječ o velikim i teškim ispitima, a ja ću tijekom ljeta morati raditi pa neću moći spremati ispite prije jeseni, naravno da sam htjela dobiti dom i za narednu godinu. Konačno, tu je i pisanje diplomskog rada, za što moram odvojiti barem mjesec dana. Ako ne dobijem dogodine smještaj, ja zbilja ne znam što ću, zaključila je.

- Strašno je što je Ministarstvo donijelo ovu odluku samo dva tjedna prije početka natječaja za smještaj u domove, da smo barem prije znali da će doći do ovoga drugačije bih organizirala planove za ljeto, pa i cijeli ovaj semestar, kaže nam Ivana, apsolventica Filozofskog fakulteta.

- Čuli smo od nekih kolega kako nam je pravo na smještaj ukinuto jer "ionako ne idemo na predavanja", pa sad očekujemo da nam ukinu subvencioniranu prehranu i besplatan javni prijevoz. A ako misle da smo vječni studenti kojih se treba riješiti na ovaj način, reći ću samo da u domu smještaj mogu dobiti samo studenti koji redovno izvršavaju sve svoje obaveze i imaju pritom vrlo visok prosjek, zaključuje Ivana.

Nažalost, od MZOŠ-a do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor na pitanje zašto su promijenjeni kriteriji za raspodjelu mjesta u studentskim domovima, i to očito na štetu nekih studenata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno