Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milošević je od Topuskog želio napraviti Srebrenicu

Autor: Denis Romac

02.06.2009. 22:00
Milošević je od Topuskog želio napraviti Srebrenicu


Vlast Slobodana Miloševića u Beogradu već je bila odredila kako će se Srbi iseliti iz Hrvatske, ne bi li ih naselili na Kosovo, rekao je nekaašnji pripadnik KOS-a Slobodan Lazarević, koji ničim nije mogao dokazati postojanje dogovora Miloševića i Tuđmana o Krajini, no, po njegovim riječima, “bilo je bolno očigledno da Krajina ostala sama, napuštena od Beograda”, a “sama se nije mogla braniti, to je svima bilo jasno”
Najprije dugogodišnji pripadnik jugoslavenske kontraobavještajne službe, pa kontraobavještajac Srbije i krajinskih Srba, a onda i haški svjedok protiv svog šefa Slobodana Miloševića, Slobodan Lazarević jučer je postao i prvi od 67 svjedoka što ih obrana generala Ante Gotovine planira ispitati u Haagu. Lazarević je svjedok insajder, koji je u vrijeme Oluje kao oficir krajinske vojske bio u sektoru Sjever, na stalnoj vezi s čelnicima srbijanske državne sigurnosti Jovicom Stanišićem i Frenkijem Simatovićem. Preko Lazarevića Gotovinina obrana osporava samu srž optužbe protiv generala Gotovine, dokazujući kako je Beograd – a ne napad hrvatskih snaga – odgovoran za evakuaciju srpskog stanovništva iz Krajine, jer je većina stanovništva napustila svoje domove prije dolaska hrvatskih snaga.
Žrtvovali su nas
Lazarević je noć prije Oluje od jednog europskog promatrača dobio detaljan plan hrvatskog napada, no vlast Slobodana Miloševića u Beogradu već je bila odredila kako će se Srbi iseliti iz Hrvatske, ne bi li ih naselili na Kosovo. Po Lazareviću, Mile Martić osobno je izdavao instrukcije o evakuaciji, a paniku u Krajini podsticali su pravoslavni svećenici, krajinsko ministarstvo informiranja, ali i Beograd, svjesno pothranjujući strah srpskog stanovništva od dolaska hrvatskih snaga, želeći potaknuti iseljavanje krajinskih Srba prema Kosovu. Svjedok Lazarević ničim nije mogao dokazati postojanje dogovora Miloševića i Tuđmana o Krajini, no, po njegovim riječima, “bilo je bolno očigledno da Krajina ostala sama, napuštena od Beograda”, a “sama se nije mogla braniti, to je svima bilo jasno”.
“Svi su nam govorili istu riječ: izdržite, dok ja mislim da su nas žrtvovali”, objasnio je svjedok Lazarević naglašavajući kako je Beograd pritom želio izvući propagandnu korist iz njihova “žrtvovanja”.
“Ideja Beograda bila je od Topuskog napraviti Srebrenicu, optužiti hrvatsku stranu i svijetu pokazati kako su ovdje svi isti i kako nema nevinih”, tvrdi Lazarević.
Svjedok je u haškoj sudnici uvjerljivo objasnio kako je srpskom pobunom u Hrvatskoj, zapravo, upravljao srbijanski državni vrh, osporavajući cijeli niz teza tužiteljstva, naročito onu o nebranjenoj Krajini. “U Krajini nije bilo muškaraca civila, jer su svi muškarci bili mobilizirani i svi su bili naoružani”, podsjetio je svjedok.
Lazarević je zorno objasnio svoju obavještajnu zadaću u Krajini: opstruirati rad promatrača UN-a i europskih promatrača, kako ne bi ušli u trag manevrima lokalnih srpskih snaga. Pritom priznaje ono što se i dosad znalo, da su svi srpski prevoditelji na pregovorima s hrvatskom stranom zapravo bili njegovi špijuni.
Po instrukcije u Beograd
Sam je Lazarević osobno bio na četiri runde međunarodnih pregovora s Hrvatskom oko rješavanja srpskog pitanja u Hrvatskoj, priznavši kako je svaki put prije pregovora odlazio u Beograd po instrukcije, na kojima je srpskim pregovaračima sugerirano da samo odugovlače i ništa ne potpisuju.
Kada je bilo jasno da ništa neće moći zaustaviti hrvatske snage, srpsko stanovništvo već je bilo u kolonama prema Bosni i Srbiji, jer su svi bili svjesni da u Krajini nije bilo nevinih i kako će ih, ako ostanu, sustići osveta. “Svatko je bio kriv za nešto, nitko nije mogao reći da nije ništa učinio i, prema tome, svi su imali razloga otići iz Hrvatske”, tvrdio je svjedok.
Lazarević je nakon svjedočenja protiv Miloševića 2002. godine ušao u program zaštite svjedoka i od tada živi na nepoznatoj lokaciji. Jučer je u sudnici odgovarao na engleskom jeziku.


 SUTRA SVJEDOČI OSOBA IZ BIVŠEG TUĐMANOVOG UREDA


Obranama je na raspolaganju ukupno 210 sati za izvođenje dokaza, a izvest će ukupno 135 svjedoka. Lazarević danas nastavlja svjedočenje, a sutra će za Gotovininu obranu svjedočiti osoba koja je u vrijeme Oluje blisko surađivala s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, zastupajući hrvatsku stranu u brojnim pregovorima s pobunjenim Srbima, pa i u zadnjem ženevskom pokušaju neposredno uoči Oluje.




 SUSTAVNO PROTJERIVANI HRVATI


Svjedok je bez uljepšavanja dočarao život u nekadašnjoj Krajini i njezino militarizirano i izolirano stanovništvo, u kojem se “svaki problem rješavalo oružjem”.
“U Krajini su na svakog stanovnika bila dva komada oružja”, objasnio je Lazarević, tvrdeći kako među Srbima u Krajini za vrijeme Oluje nisu bili rijetki i međusobni obračuni i poravnanja starih računa.
Krajina se temeljila na uvjerenju da Srbi ne mogu živjeti s Hrvatima, zbog čega su iz Krajine sustavno protjerivani i ubijani Hrvati. Tko god je imao drukčije mišljenje, u Krajini je bio nepoželjan, primjerice Dmitar Obradović, čelnik Vrginmosta, kojega su srpske snage likvidirale, optuživši za zločin Hrvate.