Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na pripremama osam od deset maturanata

Autor: Katarina Belić

02.06.2009. 22:00
Na pripremama osam od deset maturanata

Foto: Zvonko KUCELIN



U razgovoru s ravnateljima takvih centara doznajemo da je interes za pripreme za polaganje razredbenog ispita svake godine sve veći te za to, ovisno o kakvim pripremama je riječ, treba u prosjeku izdvojiti od 1.600 do 2.000 kuna
Razdoblje upisa na fakultete jedno je od stresnijih razdoblja u životu svakog maturanta. Naime, rezultati prijamnog ispita uvelike odlučuju o cjelokupnoj budućnosti pojedinca. No, primjamni ispiti iz godine su u godinu sve zahtjevniji, a fakulteti, s druge strane, upisuju sve manji broj studenata kojima država financira studij. Uzme li se još u obzir i to da se na atraktivnije fakultete prijavi znatno veći broj kandidata od broja slobodnih mjesta, logično je da se za prijamni ispit treba dobro i kvalitetno pripremiti.
U tome maturantima svake godine pomaže većina njihovih “matičnih” škola, koje osim učenja, subotom nude i intenzivnije pripreme nakon mature kako bi na taj način barem malo olakšali učenicima upis željenog fakulteta, a i “uštedjeli” im novce za stručne pripreme na koje se na posljetku ipak većina maturanata odlučuje.
Specijalizirani centri
– U sklopu naše škole već godinama profesori volonterski održavaju dodatnu nastavu, odnosne pripreme, posebno iz matematike i kemije. To se sve odvija u pravilu prema internom dogovoru profesora i učenika kojima je to potrebno radi boljeg upisa, kazao je Žarko Grancarić, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole.
Kako to ipak nije dovoljno jamstvo prolaza na prijamnom, prije desetak godina postalo je uobičajeno da maturanti koji žele upisati fakultet potraže pomoć i u specijaliziranim centrima gdje se vrši temeljito ponavljanje srednjoškolskog gradiva. U razgovoru s ravnateljima takvih centara doznajemo da je interes za pripreme za polaganje razredbenog ispita svake godine sve veći te za to, ovisno o kakvim pripremama je riječ, treba u prosjeku izdvojiti od 1.600 do 2.000 kuna.
Kako se većina zadarskih studenata odlučuje za upis studija u nekom od većih gradova poput Zagreba i Splita, nerijetko i na pripreme za prijamni odlaze upravo u te gradove. Tako iz Privatne jezične gimnazije “Pitagora” u Splitu koja prima oko dvjestotinjak maturanata, dozanajemo da velik broj maturanata dolazi iz okolnih gradova poput Zadra, no ima ih čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine.
Kako nam kažu, razlog tome je što oni nude brojne pripreme za sve tehničke fakultete, medicinske studije, farmaciju, agronomiju te pravni, ekonomski, filozofski i kemijsko-tehnološki fakultet. Pripreme počinju od sredine lipnja i traju tri tjedna, što znači 90 nastavnih sati za što je potrebno izdvojiti oko 1.800 kuna.
Zanimanje za tehnička područja
U Zadarskoj privatnoj gimnaziji također se organiziraju pripreme, no samo preko zimskih praznika, jer, kako kaže ravnatelj Nikica Simić, učenje i “gomilanje” informacija u zadnji tren na prijamnom ne pomaže baš mnogo.
– Mi naše učenike počnemo ciljano pripremati već na početku četvrte godine, kada se oni već opredijele za određeni studij i prema tome se koncentriraju više na one predmete koji će im trebati za upis. Za ostale učenike posebno organiziramo zimske pripreme u trajanju od 60 nastavnih sati po cijeni od 1.680 kuna. U posljednjih deset godina iz naše škole je “izišlo” šest generacija i većina njih su ili studenti ili su već završili svoj studij, kazao je Simić vezano uz upit o postotku učenika koji na posljetku uspiju ostvariti svoj cilj upisa na željeni fakultet.
Što se pak tiče zanimanja za upis na pojedine fakultete, kako doznajemo, ove godine najveći je interes za fakultete vezane uz tehnička područja (elektrotehnika i računalstvo, strojarstvo i brodogradnja, promet, graditeljstvo…), dok je to godinu ranije bio slučaj za ekonomiju i filozofske fakultete. Za neke, pak, druge fakultete, poput pravnih fakulteta, interes je znatno manji u odnosu na prethodne godine.
Budući da je “navala” na fakultetima mnogo veća od broja upisnih mjesta, bez dobrih priprema i marljiva učenja mnogi bi maturanti i ove godine mogli ostati “praznih ruku”. Kako bi to izbjegli, prema istraživanju www.banka.hr, čak osam od deset maturanata pohađa raznorazne tečajeve i pripreme za prijamni ispit. Nažalost, sve to ipak nije jamstvo za konačni rezultat upisa. No, ono što je sigurno, pripreme predstavljaju dodatno financijsko opterećenje i trošak za već ionako poprilično opterećene roditelje maturanata, a kasnije i roditelja one većine studenata koji se nisu uspjeli izboriti za svoje pravo na besplatno školovanje.