Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvaci bez reprezentativaca

Autor:

02.06.2009. 22:00
Prvaci bez reprezentativaca

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kolektiv je pobijedio, a ne pojedinci – rezolutan je Tičina
Juniori nisu uspjeli biti bolji od četvrtog mjesta, seniori vode bitku s Cibonom u finalu doigravanja, ali Zadar je ipak uspio osvojiti naslov prvaka Hrvatske i to u kadetskoj konkurenciji. Mladi Zadrani predvođeni svojim trenerom Rudolfom Tičinom s dvije pobjede na završnom turniru što se ovog vikenda održavao u Jazinama podigli su pehar kao najbolja kadetska momčad i tako opravdali epitet Zadra kao grada košarke. Nakon što su na polufinalnom turniru u Koprivnici osvojili drugo mjesto iza Cedevite u Jazinama su upravo u finalu vratili sve s kamatama.
– U finalu smo pobijedili Cedevitu koja je bila favorit prije završnice i oni su nas i jedini uspjeli pobijediti kroz sezonu. Na kraju smo zasluženo slavili jer smo od početka otišli na visokih petnaestak koševa razlike što smo do kraja utakmice znali zadržati. Iako sam nakon prve četvrtine, kad je na semaforu pisalo 25:7 za nas, rekao dečkima da se ne zavaravaju da su već pobijedili i da se ne opuštaju što su uz minimalne padove u igri i ispoštovali – kazao je nakon finala Tičina.
Zadrani ne samo da su osvojili naslov nego su u svojim redovima imali najboljeg igrača turnira Roka Jurlinu i drugog najboljeg strijelca Emilija Banića s ukupno 48 postignutih koševa.
– U kadetskim i općenito mlađim kategorijama u košarci uvijek je pobjede iznosio kolektiv. Nije fraza nego prava istina. Nepravedno bi bilo ikoga isticati, jer je od Prvenstva Dalmacije preko poluzavršnice u Koprivnici do ovog završnog turnira u Zadru igralo desetak momaka koji su iznijeli cijeli teret na svojim leđima. Pokazalo se na kraju da su Jurlina i Banić bili najbolji među najboljima, ali bilo bi nepošteno prema svima drugima koji su isto tako marljivo iznijeli sve utakmice. Kolektiv je pobijedio, a ne pojedinci – rezolutan je Tičina.
Već ste dugo vrijeme u žiži događanja oko košarke za mlađe uzraste i možete li nam povući paralelu između sadašnje generacije i one iz prijašnjih godina gledajući općenito cijelu Hrvatsku.
– Sadašnje generacije puno mekše nego one prije. Ne kažem da su lošije ili manje kvalitetne, nego da se primijeti neka vrsta anemičnosti u njih tj. nedostaje im tog naboja koji se mogao viđati kod onih generacija prije desetak godina. Tada ih nije trebalo posebno motivirati nego bi sami izašli s nabojem kakvog se danas rijetko može vidjeti. Ipak su malo i vremena drukčija, jer su ova djeca sada puno više vezana za neke pomodne pošasti kao videoigrice, internet i slično – iznio je Tičina.
Čak devetorica igrača završavaju kadetski staž.
– Ostaju u kadetima za sljedeću sezonu samo Mujagić, Mavra i Hordov. Doći će neki drugi momci, a ova devetorica su odličan zalog za sljedeće dvije godine u juniorskoj konkurenciji Zadar može igrati važnu ulogu na razini državnog prvenstva, ali i reprezentacije.
Kuriozitet je da kadetski prvak ne daje nijednog reprezentativca. Zašto?
– Ne znam, to bi trebali pitati nekog drugog. Mislim da to nije baš normalno, ali valjda će se sada sjetiti i Zadrana. Mi smo još jedanput pokazali da se ni u jednom dobnom uzrastu završnice ne mogu zamisliti bez Zadrana – kaže Tičina.


 PRVACI HRVATSKE


Anđelo Ivanov, Roko Jurlina, Emilio Banić, Edi Jurjević, Ante Smolić, Luka Mujagić, Mate Hordov, Karlo Gjergja, Nikola Lukić, Benjamin Bučaj, Karlo Ljubičić, Toni Uglešić. Trener: Rudolf Tičina. Pomoćnici: Roko Gjergja i Petar Popović. Koordinator za mlađe uzraste: Joško Pulja.