Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hodočastili Svetoj kući u Loretu

02.06.2011. 22:00
Hodočastili Svetoj kući u Loretu


Kao što je poznato u Arbanasima 10. svibnja slavimo blagdan Gospe Loretske, a svibanj je mjesec posvećen Mariji, tako da smo odlučili otići u Loreto kako bismo joj se poklonili i zahvalili, rekao je don Tunjo Blažević kojem su u organiziranju puta pomogle Neda i Luciana Karuza


Hodočasnici župe Gospe Loretske iz Arbanasa posjetili su zadnjeg vikenda u svibnju svetište Svete kuće u Loretu koje je prvo internacionalno svetište posvećeno Blaženoj Djevici Mariji.
Četrdesetak hodočasnika iz Zadra na putu u ovo Marijansko svetište predvodio je župnik Gospe Loretske don Tunjo Blažević.
 – Kao što je poznato, u Arbanasima 10. svibnja slavimo blagdan Gospe Loretske, a svibanj je mjesec posvećen Mariji, tako da smo odlučili otići u Loreto kako bismo joj se poklonili i zahvalili, rekao je don Tunjo Blažević kojem su u organiziranju puta pomogle Neda i Luciana Karuza.
Ispričali su nam da su ih domaćini iz Loreta srdačno primili te su se oduševili kad su čuli da dolaze iz župe Gospe Loretske koju slave kao svoju zaštitnicu.
 – U Loretu rade katalog svih marijanskih svetišta i crkava posvećenih Gospi Loretskoj pa su nas zamolili da im pošaljemo sve podatke i o našoj Gospi, kipu, oltarskoj slici, tradiciji obilježavanja njenog blagdana, procesiji, zavjetnom zlatu i svemu ostalom vezanom uz nju. Također su tražili da sve fotografiramo te im pošaljemo, rekle su Neda i Luciana Karuza.
Tijekom hodočašća Zadranima se pridružio loretski nadbiskup Giovanni Tonucci, koji ih je pozdravio na hrvatskom jeziku. On je posjetio Zadar prilikom obilježavanja 700 godina katedrale sv. Stošije i oduševio se tako da petkom vodi krunicu na hrvatskom jeziku. Prilikom posjeta svetištu hodočasnici su posjetili i Svetu kuću nazaretsku u kojoj se, prema vjerovanju, Isus rodio i gdje je Sveta obitelj jedno vrijeme živjela. Prema legendi tu su kućicu anđeli donijeli iz Palestine u Loreto, a na putu su stali u Trsat i Arbanase gdje su izgrađena marijanska svetišta.
Domaćini iz Loreta izrazili su veliko zanimanje za običaje zadarskih Arbanasa i njihovo štovanje Gospe Loretske, kao i za crkvu Gospe Loretske, čija je glavna oltarna slika “Prijenos Loretske kuće”, autora Ivana Skvračine iz 1857. godine proglašena kulturnim dobrim.