Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrvatska razbila prokletstvo Poljuda

02.06.2011. 22:00
Hrvatska razbila prokletstvo Poljuda


U neizvjesnom i dramatičnom dvoboju Hrvatska je na Poljudu iščupala pobjedu protiv Gruzije i tako ostala u igri za EURO koji će se iduće godine održati u Ukrajini i Poljskoj. Odabranici Slavena Bilića ponovo nisu briljirali, u našoj igri bilo je mnogo slabosti i nedorečenosti, ali i mnogo peha jer smo tijekom utakmice tri puta uzdrmali okvir gola. Ipak, pobjeda je više nego zaslužena jer je Gruzija cijeli susret provela u bunkeru, s tek jednim udarcem upućenim prema vratima Vedrana Runje, a to je bio i pogodak.
Utakmica je započela bojkotom Torcide koja je prvih 14 minuta šutjela iz protesta što je ovo tek prva službena utakmica na Poljudu u posljednjih 14 godina. Zadnju službenu utakmicu u Splitu “Vatreni” su igrali u travnju 1997. godine protiv Slovenija. Susret je završio 3:3 nakon što su odabranici Miroslava Blaževića vodili 2:0 i 3:1. Šutnja je prekinuta gromoglsnim navijanjem i pirotehnikom, no tri minuta kasnije uslijedio je šok. Gruzija je iz jednog bezopasnog napada stigla do vodstva. Iašvili je ubacio u kazneni prostor, a Kankava je udarcem glave pored nepreznih stopera zatresao mrežu. Nastavak prvog dijela ponudio je dominaciju hrvatske vrste, ali bez pravih prilika. Hrvatska igra je bila bez prave trke i žestine. Lopta je bila suviše spora i Gruzijci su se discipliniranom igrom jednostavno branili.
Jedinu pravu priliku u prvom dijeli Bilićevi odabranici su imali u 26. minuti kada je Modrić natrčao na odbijenu loptu i sa 16 metara uputio odličan udarac. No, Loria je sjano reagirao i odbio loptu u vratnicu.
Nastavka susreta donio je promjenu u našem sastavu. Umjesto Jelavića je ušao Kalinić, no to nije donijelo nikakav bitniji pomak u našoj igri. I dalje smo imali više loptu u nogama, no nikako nisu uspjevali probiti gruzijski zid. Prvu priliku u drugom poluvremenu hrvatska vrsta je imala u 58. minuti kada je Eduardo nakon asistencije Perišića udarcem glavom uzdrmao vratnicu. Tri minute kasnije Srna je imao slobodan udarac sa 18 metara, no pogodio je živi zid. U 69. minuti Kalinić je imao sjajnu priliku nakon ubačaja Srne. No, njegov prizemni udarac gruzijski vratar je odlično zaustavio.
U 71. minuti Bilić je načinio još dvije izmjene, ušli su Klasnić i Dujmović, a izašli Perišić i Vukojević. Minutu kasnije Srna je udarcem sa 26 metara pogodio vratnicu. Srna je iz slobodnog udarca opasno zaprijetio i u 74. minuti, no Loria je još jednom bio uspješan.
Gruzijski zid je napokon probijen u 76. minuti. Nakon dvostrukog dodavanja Dujmovića i Klasnića, Dujmović se probio u kazneni prostor i povratnom loptom asistirao Mandžukiću koji je zatresao mrežu. Dvije minute kasnije dogodio se potpuni preokret. Eduardo je ‘zaljuljao’ suparnike, ubacio u kazneni prostor, a na loptu je natrčao Kalinić i postigao pobjednički gol.
Bila je to prva pobjeda hrvatske vrste u Splitu nakon što je u dosadašnjih devet susreta ostvarila tri poraza (Nizozemska, Njemačka, Danska) i šest neodlučenih ishoda (Brazil, Poljska, Španjolska, Slovenija, Danska, Italija). Idući susret u kvalifikacijama Hrvatska ima 2. rujna na Malti.
Na ljestvici vodi Hrvatska sa 13 bodova, Grčka je druga sa 11 bodova i utakmicom manje, dok je na trećem mjestu Izrael sa 10 bodova. Gruzija je četvrta sa devet bodova.


 HRVATSKA – GRUZIJA 2:1


SPLIT. Stadion Poljud – 28.000 gledatelja; Sudac: Stefan Johannesson (Švedska);
Strijelci: 0:1 Kankava (17), 1:1 Mandžukić (76), 2:1 Kalinić (78)
Žuti kartoni: Kalinić / Hubutia
Crveni kartoni:
HRVATSKA: Runje – Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić – Vukojević (od 71. Dujmović) , Modrić, Mandžukić, Perišić (od 71. Klasnić) – Eduardo, Jelavić (od 46. Kalinić)
GRUZIJA: Loria – Salukvadze, Hubutia, Kaladze, Grigalava – Kašia (od 80. Ananidze), Kankava, Kvirkvelia, Iašvili (od 62. Daušvili), Kizanašvili – Siradze (od 56. Dvališvili)