Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najveći broj suicida hrvatskih branitelja događa se u predizbornim godinama

02.06.2011. 22:00
Najveći broj suicida hrvatskih branitelja događa se u predizbornim godinama


Najveći broj suicida hrvatskih branitelja događa se u predizbornim godinama, istaknuo je Zoran Komar, naglasivši da hrvatski branitelji nisu nikakva privilegirana skupina budući da njih 380 tisuća do danas niti imaju niti uživaju, ali niti ne traže posebna prava


Udruga “Zavjet” koja okuplja sve hrvatske branitelje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore, Ogranak Benkovac, osnovan je prije dva tjedna i svoje prve aktivnosti započeo je na rješavanju gorućih problema hrvatskih branitelja organiziranjem prvog Okruglog stola o problemima hrvatskih branitelja održanog u Gradskoj knjižnici Benkovac. Okruglom stolu nazočili su gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja Anamaria Radić, predsjednik Udruge „Zavjet” brigadir Ivan Rašić, dopredsjednici general Željko Glasnović i general Marko Lukić, predsjednik podružnice Udruge Zavjet Zadarske županije Boris Mužanović.
Zoran Komar naglasio je da se u Hrvatskoj svake godine ubije od 800 do 1000 građana, od toga 100 do 130 hrvatskih branitelja koji su prema statistikama dobne starosti iznad 50 godina i to većim dijelom populacija vojni invalidi od 60 do 80 posto.
– Najveći broji suicida hrvatskih branitelja događa se u predizbornim godinama, istaknuo je Komar, naglasivši da hrvatski branitelji nisu nikakva privilegirana skupina budući da njih 380 tisuća do danas niti imaju, niti uživaju, a niti traže posebna prava.
Zbrinute 204 obitelji, u pripremi 30 novih parcela
Gradonačelnik Kutija je naglasio da je Grad Benkovac u svom vlasništvu imao 60 stanova koje je darovao državi, a ona ih dala hrvatskim braniteljima.
– Grad Benkovac je u rješavanju stambenih problema prvi na područjima od posebne državne skrbi počeo rješavati probleme doseljenih Hrvata iz BiH-a, tako da danas imamo četiri izgrađena naselja u Smilčiću, Bukoviću, Benkovačkom Selu i Karinu u kojima su zbrinute 204 obitelji, a u pripremi je 30 novih parcela u naselju Miranje. Potrebe za rješavanjem stambenih problema su veće, no, isto tako Grad Benkovac radi u granicama svojih mogućnosti, istaknuo je Kutija.
Prvi Okrugli stol o hrvatskim braniteljima započeo je pitanjem Ante Tonija Bačića upućenog Anamariji Bačić kako se moglo dogoditi da martićevac Nikola Milanko dobije stan u centru Benkovca kada se zna da je iz sela Lisičić iselio 49 Hrvata. Prozvana Radić je odgovorila da su za ovu obitelj provjerili i da nitko iz te obitelji nije kazneno gonjen i stoga su ostvarili pravo na stan. Njezinim odgovorom branitelji nisu bili zadovoljni budući da je Milanku prema nekim saznanjima dodijeljen stan u Smilčiću, koji je on odbio zahtijevajući upravo stan u Benkovcu.
Po pravdu u Strasbourg
Bilo je i pitanja o procjenama invalidnosti branitelja, mirovinama, suicidu, nemogućnosti zapošljavanja hrvatskih branitelja. Svakako je bilo zanimljivo pitanje gospođe Šestan koja je nakon smrti svog muža, hrvatskog branitelja, tražila uživanje njegove mirovine, no sve do Ustavnog suda odgovor je negativan, tako da je njezin slučaj prema tajniku Komaru zaključen, a pravdu može potražiti jedino u Strasbourgu. Koja ironija, čulo se iz redova hrvatskih branitelja.
 Mnogi problemi koji su danas istaknuti neće se moći brzo riješiti, rečeno je, no ovo je pozitivan korak što se konačno može govoriti o njima i što će možda inicirati način njihova bržeg rješavanja.
U zaključcima Okruglog stola dopredsjednik Udruge „Zavjet” general Marko Lukić pohvalio je gradonačelnika Kutiju na dosadašnjoj potpori hrvatskim braniteljima i svemu ostalom što je učinio za građane grada, a svojim dolaskom na ovaj sastanak potvrdio je koliko mu je stalo riješiti bitna pitanja koja muče hrvatsku braniteljsku populaciju. Dodao je kako Ministarstvo branitelja mora imati svog potpredsjednika Vlade, a ne da te poslove odrađuju pripadnici stranke Milorada Pupovca ili da se problematikom hrvatskih branitelja bavi Slobodan Uzelac.