Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Papi replika svirale s orgulja iz Lepoglave

02.06.2011. 22:00
Papi replika svirale s orgulja iz Lepoglave


Vatikanski i hrvatski protokoli pomno su birali darove koje će tijekom boravka u Hrvatskoj papa Benedikt XVI. razmijeniti s hrvatskim dužnosnicima. Predsjednik Ivo Josipović primit će Papu u svom uredu na Pantovčaku u subotu, sat vremena nakon slijetanja vatikanskog zrakoplova u Zagreb. Prema informacijama iz Ureda predsjednika, Josipović će svome gostu darovati repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine u doba pavlinskog reda, koje su sačuvane do danas. U Uredu doznajemo da je sviralu izgradila Umjetnička radionica Heferer, koja, kako ističu na Pantovčaku, “pripada uskom krugu orguljarskih radionica u Europi koja djeluje već 160 godina kroz pet generacija obiteljske tradicije”.
I premijerka Jadranka Kosor uručit će Papi prigodne darove tijekom njihovog susreta u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu. Iz Vlade nam je potvrđeno da će premijerka Benediktu XVI. pokloniti raspelo “Principium”, rad akademskog kipara Damira Mataušića te repliku evanđelistara, rijetkog i dragocjenog rukopisa iz 11. stoljeća koji sadrži evanđelja po Luki i Ivanu, a datira iz vremena osnutka Zagrebačke biskupije.
Ni Papa, naravno, ne dolazi praznih ruku. Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi otkrio je novinarima u Vatikanu da će Benedikt XVI. hrvatskom predsjedniku, koji je “dobar poznavatelj glazbe”, darovati presliku kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke.
Jučer je i na sjednici Vlade bilo riječi o posjetu Pape Hrvatskoj. Tako je premijerka Kosor, između ostalog, kazala da je podrška Svetog Oca bila presudna u dogovoru sa Slovenijom.
– Pohod Svetoga Oca Hrvatskoj posjet je osvjedočenog prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda, kazala je Kosor poručujući na kraju “Sveti Oče, dobro nam došao”.
Ona je uvjerena da će svi u Hrvatskoj poslušati s posebnom pozornošću poruke nade i ljubavi koje Papa donosi. – Posebno smo ponosni na naše kršćanske korijene, na naš kulturni i nacionalni identitet i ponosno ćemo ga čuvati i kada postanemo 28. članica EU, obećala je Kosor.