Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Peticija “Odlučite sami iz kojeg ćete stupa primati mirovinu!”

02.06.2011. 22:00
Peticija “Odlučite sami iz kojeg ćete stupa primati mirovinu!”


Potpisi će se prikupljati na štandu koji će biti postavljen na Narodnom trgu u Zadru, dok će u drugim gradovima i općinama potpise “od vrata do vrata” prikupljati aktivisti HSLS-a


HSLS će od 8. do 12. lipnja provoditi akciju prikupljanja potpisa pod nazivom “Odlučite sami iz kojeg ćete stupa primati mirovinu!” najavio je predsjednik županijskog HSLS-a Goran Šarin.
Potpisi će se prikupljati na štandu koji će biti postavljen na Narodnom trgu u Zadru, dok će u drugim gradovima i općinama potpise “od vrata do vrata” prikupljati aktivisti HSLS-a.
Cilj akcije je obratiti se građanima koji su već korisnici mirovine iz drugog stupa i onima koji će to postati do 2.035, priopćili su iz HSLS-a navodeći kako ova stranka traži sprečavanje nepravednog kažnjavanje osiguranika II. mirovinskog stupa, kao i da se ovim osiguranicima omogući da izaberu između ostanka ili napuštanja II. stupa.
– Reformom mirovinskog sustava od 1. siječnja 2002. godine uvedeno je obvezno i dobrovoljno mirovinsko osiguranje. Osiguranici koji su 1. siječnja 2002. godine imali do 40 godina života obavezno su uključeni u II. stup, a osiguranici između 40 i 50 godina života mogli su izabrati hoće li se osigurati i u II. stupu. Osiguranici u I. stupu plaćaju mirovinski doprinos od 20%. Osiguranici u I. i II. stupu plaćaju također 20% doprinosa, samo što se iznos dijeli na prvi stup 15% i drugi stup 5%. Svi osiguranici, dakle, uplaćuju isti postotak od plaće, ali su im mirovine različite. Mirovine osiguranika samo iz I. stupa 25% su veće od mirovina osiguranika iz I. i II. stupa. Tako oštećenih građana danas ima oko tisuću, uglavnom žena. Sutra će ih biti 130.000, a to nepravedno kažnjavanje trpjet će i svi građani koji odu u mirovinu prije 2035. godine. Zbog izostanka, od države najavljenog, povećanja izdvajanja za II. stup na 10% i uskraćivanja prava na zaštitni dodatak kojeg dobivaju osiguranici samo I. stupa, dogodio se paradoks po kojem će oni koji uplaćuju i u II. stup primati za četvrtinu manje mirovine od onih koju uplaćuju samo u I. stup. Procjenjuje se da će tek nakon 2035. godine osiguranici II. stupa početi ostvarivati veće mirovine od mirovina ostvarenih samo u I. stupu. Zato trebamo djelovati odmah i pružiti građanima mogućnost da sami odluče iz kojeg mirovinskog stupa primati mirovinu, poručuje se u priopćenju HSLS-a.