Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poštujmo prava djece

02.06.2011. 22:00
Poštujmo prava djece


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, 4. lipnja, oglasio se priopćenjem Obiteljski centar Zadarske županije.
“Osobito je zastrašujuća pojava da se kao vojnici u oružanim sukobima koriste djeca. Prema podacima UNICEF-a trenutačno više od 300.000 mladih služe kao djeca vojnici, a mnogi imaju manje od 10 godina života. Ova nevjerojatna realnost u najvećoj mjeri prisutna je u Africi i na Šri Lanci. Djeca iz 87 zemalja svijeta žive među 60 milijuna mina, a godišnje ih od mina strada oko 10000. U 44 zemlje oko milijun djece su zatvorenici. U pet zemalja izriču se i smrtne kazne djeci”, navodi se između ostalog u priopćenju što ga potpisuje dipl. iur. Romano Radalj.
Milijuni potrošača Europe i SAD i ne znaju da je čokolada u velikoj mjeri rezultat eksploatacije djece na plantažama kakaovca diljem Afrike, da su nogometne lopte poznatih proizvođača rezultat mukotrpnog rada djece u Kini, da je u nakit kojim se kite pripadnici elitnog društva ugrađen dijamant koji je iskopalo dijete negdje u Aziji ili Africi, itd.
Republika Hrvatska kao država koja spada u krug zemalja civiliziranog, kršćanskog svjetonazora, razvijenog zakonodavstva, u cijelosti prihvaća UNICEF-ovu Konvenciju o pravima djeteta. No, provedba ove Konvencije u velikoj mjeri ovisna je o osobnom stavu svakoga od nas. Pomognimo djeci da odrastu u svjesne, produktivne i vrijedne članove zajednice prije svega poštujući njihova prava: pravo na život, pravo na slobodu misli i savjesti, pravo na privatnost, pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb, čistu vodu, zdravu hranu i čist okoliš, pravo na igru, pravo na zaštitu od svih aktivnosti koje štete njihovom razvoju, navodi se u priopćenju.