Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Power of the Sun” Koraljke Kovač

02.06.2011. 22:00
“Power of the Sun” Koraljke Kovač


U Galeriji sv. Dimitrija otvorena je izložba Koraljke Kovač, “Power of the Sun”, prva u nizu izložbi koje se organiziraju kao dio projekta “Dolazak u baštinu – Tertium Organum”. Okupljene je najprije pozdravio Josip Zanki istaknuvši da je izložba radova ove umjetnice iznimno prikladna prostoru ove Galerije te, također, najavio proces izložbi koji se nastavlja sutra s još dvjema izložbama, u crkvi sv. Andrije i Petra Starog te u sv. Donatu. O radu Koraljke Kovač govorio je Željko Marciuš, kustos Moderne galerije u Zagrebu izrazivši veliko zadovoljstvo što se ovakvi projekti ne događaju samo u Zagrebu, nego ih, evo, nalazimo i u Zadru.
Podsjetivši nazočne na različite faze u umjetničkom radu Koraljke Kovač, Marciuš je kao dobar poznavatelj autoričinoga rada kazao nekoliko riječi o plavoj i zelenoj fazi te se potom osvrnuo i na izložene radove:
– Novim koloristički najintenzivnijim ciklusom poput Vivaldijevih godišnjih doba, Kortaljka Kovač, krećući se sigurno spektrom boja kao glazbenom ljestvicom sazdanom od hladnih i toplih harmonija, snažno otvara paletu energijom Sunca koje otvorenim intenzitetom otkriva oku promatrača svu raskošnu dubinsku energiju koja dopirući iz umjetničke nutrine izvire, žari, sjaji, isijava simboličnom alkemijski tumačeno zlatnu boju, boju zlata, energiju i snagu Sunčeve svjetlosti koja svakodnevno već četrnaest milijardi godina obasjava Mliječni put i mali, plavi, za život ugodan planet.
Marciuć se nadalje osvrnuo na Sunce kao motiv i inspiraciju kroz povijest, od Egipta i Enhatona do doživljaja Sunca u djelima Blakea, Turnera, Bukovca ili Van Gogha, poručivši okupljenima da ne gledaju prečesto u Sunce i njegov pandan u elementima, zlato, jer bi mogli oslijepiti.
Koraljka Kovač, također, se kratko obratila nazočnima izrazivši zahvalnost i veselje što je pozvana na ovu manifestaciju.
– Ovo je lijepo iskustvo, u lijepom prostoru, uz lijepo druženje s lijepim ljudima. Nadam se da ćete uživati i da ćete osjetiti nešto od toga što sam ja ugradila u same slike, kazala je Koraljka Kovač.