Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Srednje škole upisuju sto završenih osnovaca više nego lani

02.06.2011. 22:00
Srednje škole upisuju sto završenih osnovaca više nego lani


Interes za naša zanimanja je sve veći, pa tako mogu reći da i ove godine očekujemo gužvu, zbog čega smo odlučili broj učenika u razredu povećati na 28. Važno je napomenuti da učenici koji se opredijele za obrtnička zanimanja moraju sklopiti Ugovor o naukovanju s obrtničkim radionicama ili trgovačkim društvom te ga prilaže prijavi za upis, kazao je Tomčić
Skorašnji završetak školske godine zasigurno je najstresniji za osmaše, jer pred njima je važna životna prekretnica na kojoj trebaju odlučiti u kojem će smjeru nastaviti svoje obrazovanje. Odlučiti se za gimnaziju i tako usavršiti opće znanje ili pak za strukovnu školu u kojoj će steći konkretno zanimanje, pitanje je koje se ovih dana vrzma po glavama budućih srednjoškolaca. Kako bi im se olakšalo, nedavno je u dnevnom tisku objavljen popis svih srednjih škola i zanimanja te rokovi ispita i potrebni bodovi.
Ljetni i jesenski rok
Poznato je stoga da će se u prvom upisnom krugu u ljetnom roku prijave za upis primati 4. i 5. srpnja od 8 do 16 sati, objava rezultata uslijedit će 6. srpnja, najkasnije do 14 sati, a upisi će biti 7. srpnja od 8 do 16 sati. U drugom upisnom krugu prijave za upis primat će se 11. srpnja od 8 do 16 sati, objava rezultata bit će 12 srpnja do 12 sati, a upisi će uslijediti 13. srpnja od 8 do 16 sati. Svi oni koji se u srednju školu ne upišu u ljetnom roku drugu će priliku i ove godine imati na jesenskom roku za koji će prijave biti 22. kolovoza od 8 do 16 sati. Objava rezultata bit će 23. kolovoza, najkasnije do 12 sati, upisi će uslijediti 24. kolovoza od 8 do 16 sati i 25. kolovoza od 8 do 12 sati. Kako doznajemo u razgovoru s nekoliko ravnatelja srednjih škola s područja Zadarske županije, sve je spremno za upis nove generacije srednjoškolaca. Većih novosti ove godine nema, a najmanji broj učenika i dalje upisuju škole iz udaljenijih dijelova županije, dok i ove godine najviše učenika namjerava upisati zadarsku Strukovnu škola Vice Vlatkovića, koja raspolaže s čak 14 različitih zanimanja. Stoga najmanju upisnu kvotu, od ukupno 48 učenika, bilježi Srednja škola Bartula Kašića Pag, koja i ove godine upisuje dva razredna odjela u tri različita zanimanja.
Zanimanje prodavač i u Obrovcu
– Upisat ćemo jedan razred opće gimnazije od 24 učenika i jedan kombinirani razred konobara i kuhara, od po 12 učenika za svako zanimanje. Jednako je bilo i prošle godine, kada smo uspješno popunili razred gimnazijalaca, dok je za ugostiteljska zanimanja interes bio nešto slabiji. Ipak, evidentno je da se u posljednje vrijeme pojačava interes učenika za ugostiteljstvo pa zato i mi ove godine očekujemo veći interes, kazala je Milena Čemeljić, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag, napomenuvši da je broj učenika u njihovoj školi ograničen i njihovim geografskim položajem, jer zbog loše prometne povezanosti njihovoj školi gravitiraju samo osnovne škole iz Paga i Novalje. Bodovni prag za gimnazijski program u ovoj školi je 42 boda, dok se trogodišnja zanimanja ne boduju.
Nešto veću upisnu kvotu, od ukupno 68 učenika, ima Srednja škola Obrovac, koja ove godine namjerava upisati dva četverogodišnja razredna odjeljenja i to opće gimnazije i ekonomista te jedan kombinirani razred trogodišnjih zanimanja, odnosno, prvi put prodavača i instalatera kućnih instalacija.
– Ovogodišnja novost je ta da će zanimanje instalater kućnih instalacija prvi put ići u sklopu redovitog programa, a što je prošle godine bio eksperimentalni program. Moram priznati da smo posljednjih godina bilježili pad interesa, ali ove godine očekujemo povećanje, jer samo našu osnovnu školu ove godine završava 60 osmaša, a osim toga tu su i učenici iz Kruševa, Jasenica i Maslenice, pa čak i iz Gračaca, s obzirom na to da tamošnja srednja škola nema gimnazijski program, kao ni zanimanja prodavač i instalater kućnih instalacija, kazao je Darko Tokić, ravnatelj Srednje škole Obrovac, napomenuvši da su prošle godine, s tim da nisu imali zanimanje prodavača, upisali 45 učenika.
Kako je kazao, bodovni prag za gimnazijski program je 41 bod, za ekonomista je potrebno 35 bodova, dok se ostala trogodišnja zanimanja ne boduju.
Instalater kućnih instalacija
Među zadarskim gimnazijama najveću upisnu kvotu od čak 224 učenika i ove godine ima Gimnazija Vladimira Nazora, koja upisuje tri razredna odjela opće gimnazije i tri razredna odjela jezične gimnazije.
– Za našu gimnaziju je interes redovito velik, a obzirom na to da će ove godine osnovnu školu završiti sto osmaša više nego prošle godine, očekujemo da će biti još veći, kazao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, napomenuvši da se bodovni prag formira na osnovi uspjeha prijavljenih učenika, pa je tako prošle godine bodovni prag za opću gimnaziju bio 54 boda, a za jezičnu 53 boda.
Svake godine sve popularnija Strukovna škola Vice Vlatkovića ove godine upisuje osam razrednih odjeljenja i to, kako je pojasnio ravnatelj Tihomir Tomčić, zbog toga što su od ove godine zanimanja instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalacije i vodoinstalacije zamijenjeni jednim novim zanimanjem – instalater kućnih instalacija. Novost je i ta da će od ove godine zanimanje automehatroničar, koje je posljednje tri godine bilo eksperimentalni program, od ove godine biti redoviti program.
– Interes za naša zanimanja je sve veći, pa tako mogu reći da i ove godine očekujemo gužvu, zbog čega smo odlučili broj učenika u razredu povećati na 28. Važno je napomenuti da učenici koji se opredijele za obrtnička zanimanja moraju sklopiti Ugovor o naukovanju s obrtničkim radionicama ili trgovačkim društvom te ga prilaže prijavi za upis. Popis raspoloživih obrtnika moguće je pronaći na oglasnoj ploči škole na ulaznim vratima ili na internetskoj stranici www.ss-zadar.hr, kazao je Tomčić.


 UPISNE KVOTE U SREDNJIM ŠKOLAMA ZADARSKE ŽUPANIJE


Srednja škola kneza Branimira Benkovac (113) – opća gimnazija (28), ekonomist (28), računalni tehničar za strojarstvo (28), instalater grijanja i klimatizacije (9), automehaničar( 9), keramičar-oblagač (9), prodavač (16), klesar – JMO (6).
Srednja škola Biograd na Moru (104) – opća gimnazija (28), ekonomist (28), instalater grijanja i klimatizacije (7), vodoinstalater (7), plinoinstalater (10), prodavač (8), kuhar (10), konobar (6).
Srednja škola Gračac (63) – ekonomist (24), šumarski tehničar (24), instalater grijanja i klimatizacije (5), vodoinstalater (5), bravar (5).
Srednja škola Oborovac (68) – opća gimnazija (24), ekonomist (24), instalater kućnih instalacija (12), prodavač (8).
Srednja škola Bartula Kašića Pag (48) – opća gimnazija (24), konobar (12), kuhar (12).
Gimnazija Franje Petrića Zadar (112) – opća gimnazija (56), prirodoslovno matematička gimnazija (56).
Gimnazija Vladimira Nazora Zadar (168) – opća gimnazija (84), jezična gimnazija (56), jezična gimnazija (za športaše) (28).
Gimnazija Jurja Barakovića Zadar (140) – opća gimnazija (112), Prirodoslovno-matematička gimnazija (28)
Prirodoslovno-grafička škola Zadar (84) – ekološki tehničar (28), grafički tehničar (28), medijski tehničar (28).
Pomorska škola Zadar (112) – tehničar za brodostrojarstvo (28), pomorski nautičar (56), tehničar za logistiku i špediciju (28).
Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar (84) – medicinska sestra /tehničar opće zdravstvene njege (56), fizioterapeutski tehničar (28).
Obrtnička škola Gojka Matuline (84) – kozmetičar (28), pediker (11), frizer (45).
Tehnička škola Zadar (128) – zrakoplovni tehničar (ZIM) (12), zrakoplovni tehničar (IRE) (12), računalni tehničar za strojarstvo (24), tehničar za elektrotehniku (28), tehničar za mehatroniku (24), arhitektonski tehničar (28).
Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar (224) – tehničar za vozila i vozna sredstva (28), tehničar za računovodstvo (28), tokar (6), autolimar (8), bravar (14), elektroinstalater (18), elektromehaničar (10), stolar (14), zidar (7), soboslikar-ličilac (7), brodomehaničar (14), vozač motornog vozila (14), automehaničar (28), instalater kućnih instalacija (28).
Poljoprivredna, prehrambrena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar (122) – poljoprivredni tehničar opći (28), tehničar nutricionist (28), veterinarski tehničar (28), cvjećar (8), pekar (12), mesar (8), pomoćni pekar – TES (5), pomoćni cvjećar – TES (5).
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (96) – aranžersko-scenografski dizajner (8), dizajner tekstila (8), fotografski dizajner (8), grafički dizajner (16), slikarski dizajner (16), dizajner odjeće (16), šivač odjeće (24).
Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar (196) – ekonomist (84), poslovni tajnik (28), komercijalist (28), upravni referent (28), prodavač (28).
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar (200) – hotelijersko-turističi tehničar (78), turističko-hotelijerski komercijalist (26)), kuhar (28), konobar (42), slastičar (14), pomoćni kuhar i slastičar – TES (6), pomoćni konobar – TES (6).
Glazbena škola “Blagoje Bersa” Zadar (55) – glazbenik – program srednje škole (39), glazbenik – pripremna naobrazba (16).