Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Terapija marihuanom ga koštala dvije godine zatvora

02.06.2011. 22:00
Terapija marihuanom ga koštala dvije godine zatvora


Sudsko vijeće nije povjerovalo Zagrepčaninu da je sadio konoplju kako bi njezinim osušenim lišćem i maslinovim uljem liječio hemoroide


Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem suca Marijana Bitange nije povjerovalo 55-godišnjem Zagrepčaninu Neni Ruljančiću da je marihuanu koristio u terapijske svrhe već ga je osudilo na dvije godine zatvora zbog kaznenog djela – neovlaštene sadnje indijske konoplje.
U obrazloženju presude, sudac Bitanga je istaknuo kako takva obrana optuženog iako ju je potkrijepio liječničkim nalazima koji potvrđuju da su mu dijagnosticirani hemoroidi trećeg stupnja, Sudskom vijeću nije prihvatljiva jer su mu policajci osim stabljike indijske konoplje visine 40 centimetara u “premetačini” obiteljske kuće u Sukošanu u kolovozu prošle godine, pronašli još i oko 200 grama “marihuane” raspoređene u nekoliko staklenih posuda.
– Optuženik je priznao sadnju te jedne stabljike, a za ostatak koji su mu policajci u pretresu pronašli u svojoj je obrani tvrdio kako ju je dobio od osobe koju ne želi imenovati. No, ovo je Vijeće mišljenja da je on počinio kazneno djelo neovlaštene sadnje opojne droge marihuane što je potkrijepljeno kako njegovom obranom, a tako i dokazima, odnosno popisom PU zadarske o privremeno oduzetim stvarima. Iako nema dokaza da je Ruljančić posadio i marihuanu koja mu je pronađena u suhom obliku, razvidno je kako ona ne potječe od ove biljke koju su policajci pronašli i oduzeli – pojasnio je sudac Bitanga.
Optužnicom se Ruljančića teretilo zbog sadnje konoplje radi daljnje preprodaje, što je on u svojoj obrani negirao rekavši kako je konoplju sadio jer mu je bilo preskupo kupovati marihuanu na ulici, a bila mu je potrebna za smjesu s maslinovim uljem kojom je liječio hemoroide.
Ruljančić se u petak nije pojavio na sudu kako bi čuo presudu.