Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarska županija prva u Dalmaciji dobiva plin

02.06.2011. 22:00
Zadarska županija prva u Dalmaciji dobiva plin


Ishođenjem uporabne dozvole za gradnju III. faze Plinovodnog sustava Like i Dalmacije, kako doznajemo od Nede Erdeljac, glasnogovornice tvrtke Plinacro, ova tvrtka je uspješno svladala i najtežu dionicu budućega magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split.
Okosnica trećeg dijela Plinovodnog sustava Like i Dalmacije jest 91,3 kilometara dugačka dionica magistralnog plinovoda od Gospića do Benkovca. Nakon prethodno provedenih arheoloških i speleoloških istraživanja, izvođenje radova na 31,8 milijuna eura vrijednoj izgradnji magistralnog plinovoda Gospić-Benkovac počelo je krajem ožujka 2010. godine te je, u skladu s terminskim planovima, završeno u roku od 360 dana, odnosno krajem ožujka ove godine.
Istodobno s izgradnjom glavnog, magistralnog plinovoda počelo je i izvođenje radova na izgradnji 36,9 kilometara dugačkog regionalnog plinovoda Benkovac-Zadar, odvojnih plinovoda za Benkovac i Obrovac. Na njihovim je krajnjim točkama izgrađeno pet mjerno-redukcijskih stanica: Gračac, Obrovac, Zadar, Biograd i Benkovac.
Radove na izgradnji III. dionice magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split, od Gospića do Benkovca, uključujući i izgradnju mjerno-redukcijskih stanica Gračac i Benkovac te sve radove potrebne za puštanje u rad ove dionice plinovoda, izvodio je hrvatsko-talijanski konzorcij tvrtki Dalekovod d.d. i Ghizzoni Spa. Unatoč specifičnim geomorfološkim uvjetima tog područja, iznimnoj težini trase plinovoda (prijelaz Velebita) te izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima tijekom zimskih mjeseci, Plinacro je i ovu, tehnički najzahtjevniju dionicu Plinovodnog sustava Like i Dalmacije završio potpuno u skladu s terminskim planovima. 
Završetkom radova i ishođenjem uporabne dozvole za III. fazu Plinovodnog sustava Like i Dalmacije, Plinacro je ostvario sve preduvjete da se, odmah nakon što koncesionar za ovo područje, tvrtka EVN Croatia izgradi distributivnu mrežu plinovoda, gradu Zadru i Zadarskoj županiji prvima u Dalmaciji omogući opskrba prirodnim plinom, kvalitetnim i ekološki prihvatljivim energentom koji će zasigurno omogućiti dodatni zamah razvoju turizma i gospodarstva ovog područja.