Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Četverac s Marinom i Brankom Begovićem četvrti u finalu

Autor: Šime Ćurko

02.06.2013. 22:00
Četverac s Marinom i Brankom Begovićem četvrti u finalu


Veslači zadarskog Jadrana Branko i Marin Begović zajedno s kolegama iz osječkog Iktusa Vjekoslavom Kolobarićem i Antom Janjićem ostvarili su zapažen rezultat osvajanjem četvrtog mjesta na Europskom seniorskom prvenstvu održanom u španjolskoj Sevilli. Tjedan dana nakon što je Luka Baričević donio brončanu medalju iz Minska s juniorskog Europskog prvenstva, malo je nedostajalo da se isti scenarij ponovi i u Sevilli. Zadarsko – osječka kombinacija pokazala je da rezultat s međunarodne regate u Essenu nije bio slučajan već da ova posada ima što pokazati i među najboljim europskim seniorskim veslačima.
– Sve tri utrke na prvenstvu odrađene su vrlo dobro, a pogotovo one repasažna i finalna – naglasio je Petar Milin, trener Jadrana.
U prvoj utrci eliminacija četverac je zauzeo treće mjesto ali kako je samo prvo mjesto, koje je pripalo Nizozemskoj, vodilo izravno u finale, morali su kroz repasaž potražiti svoj put do finala. A u repasažu se odvijala velika borba između posada Njemačke, Hrvatske i Srbije. Na kraju je razmak između tri prvoplasirane posade iznosio minimalnih sekundu i 24 stotinke, a pobjedu je odnijela Njemačka ispred Hrvatske dok je iz finala ispala posada Srbije.
Finalna utrka ponovno je donijela kontra vjetar, a hrvatski četverac startao je nešto rezerviranije u utrku prošavši prolaz na prvih 500 metara kao posljednji, šesti. No kako je utrka odmicala polako su se dizali da bi do posljednjih 500 metara potpuno uhvatili priključak sa samo nešto više od dužine broda zaostatka za vodećim s vrlo izglednim šansama za osvajanje medalje. Velika je prilika bila ugroziti posadu Njemačke za osvajanje brončane medalje ali Nijemci su se u posljednjih 200 metara obranili od napada i zadržali treću poziciju. Prvaci Europe postali su Nizozemci koji su nakon početnog vodstva posade Rumunjske, u drugom dijelu staze nezaustavljivo došli do prvog mjesta.
– Iako je četvrto mjesto uvijek najgore moguće u sportu, ovaj puta moramo biti vrlo zadovoljni s rezultatom jer se dogodilo da nakon više godina napokon imamo konkurentnu seniorsku rimen posadu koja ima perspektivu – zaključio je Milin.