Prolazno vrijeme

Slika korisnika admin

Europski izbori u Hrvatskoj bili su zapravo domaća politička štoperica što su uostalom u svojim izjavama priznali i gubitnički premijer, šef SDP- a Milanović i slavljenički šef HDZ-a Karamarko. Prvi kada je rekao kako su ovi izbori (samo) „prolazno vrijeme" što bi značilo da će se uzeti u obzir u određivanju tempa za nastavak utrke, a drugi kada je nakon pobjede HDZ-ove koalicije održao govorčić intoniran posve nacionalno, kao da se radi o parlamentarnim, a ne o europskim izborima.

Europa se ionako u svakodnevnom životu premalo osjeća da bi glasače zanimale teme iz te visoke politike rezervirane za naših 11 veličanstvenih pa su oni boreći se za put u Bruxelles na određen način i podcijenili birače podvaljujući im ofucano domaće „rublje".

Kako prave europski obojene kampanje nije ni bilo i izborno ozračje bilo je takvo da se vidi kome to na nacionalnoj političkom obzoru svanjiva, a kome se smrkava. S obzirom da je neumoljiva štoperica pokazala prolazno vrijeme 6 : 4 : 1, odnosno šest mandata za HDZ-ovu koaliciju, četiri za SDP-ovu i jedan mandat naglo procvjetanom OraH-u, jasno je tko je imao razloga za slavlje, a tko mora staviti prst na čelo.

Naime, premijeru Milanoviću u posljednje vrijeme nikako ne ide pa i kada se vidi i osjeća da se trudi „stilski"griješi pa onda onaj na koga se on obruši ili koga on otpiše, na koncu kao njemu u inat, pobere političke lovorike. Dokaza za to ima i u rezultatima ovih izbora. Kao pravi pobjednici isplivali su, naime, baš oni koji nisu mili Milanoviću.

Mnogi su kritizirali Milanovićevo srozavanje Tonina Picule na listi SDP- a i koalicijskih partnera, a on je postigao odličan uspjeh s najviše preferencijalnih glasova, a još kada se znalo da su između njega i premijera pokidane telefonske žice, jednostavno se zaključuje kako onoga koga premijer baš ne voli, zavole birači.

Ruža Tomašić (HSP AS) i ove godine s najviše preferencijalnih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi već je na prošlim EU izborima zahvalila premijeru na besplatnoj kampanji jer je ona bila dovoljno pametna da shvati da joj je odjednom netko s visoka, sam premijer, poklonio više pozornosti nego što je i sama očekivala. Sada je postigla odlično prolazno vrijeme za parlamentarne izbore i kapital za političku trgovinu, a SDP gubi europske mandate.

Dio SDP-ovih birača priklonio se Mireli Holy koja je dala ostavku na ministarsko mjesto, a onda i napustila SDP jer je smatrala da mu ponestaje vjerodostojnosti. Za samo pola godine njezin OraH je ubrao prve slatke političke plodove pa je i premijer u uobičajenim čestitkama nakon izbora za EU parlament morao izdvojiti baš čestitku bivšoj stranačkoj kolegici Holy kazavši, opet nevješto, kako se čudi što je postigla takav uspjeh bez ikakve stranačke infrastrukture. Nemoguće je da ne zna kako je to uspjela kada je to jasno svima drugima, a posebno onima koji su za nju glasali. Naime, dio razočaranog SDP-ovog biračkog tijela utjehu je pronašao u OraH-u. Holy je u vrijeme SDP-ovih afera inzistirala na vjerodostojnosti i poštenju, a sve ostalo je za nju odradio nitko drugi nego sam premijer.

Za rast HDZ-a, izuzme li se stalno apostrofiran Karamarkov terenski rad na ustrojavanju „razbijene vojske" također je dijelom zaslužan premijer čija Vlada još traži izlazak iz bespuća krizne zbiljnosti.

Ukoliko premijer ne uzme ozbiljno loše prolazno vrijeme i nastavi gotovo naivno raditi sam protiv sebe, bez vidljivih gospodarskih rezultata paralelno vodeći rat i unutar vlastite stranke, zajamčen mu je pravi politički debakl.

Na ovim europskim izborima vladajuću je koaliciju možda i strašna poplava u Slavoniji spasila od još težeg političkog potopa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno