Ministarstvo potvrdilo - ukida se zadarska Transfuzija!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Hitno uvrštenje točke dnevnog reda o ukidanju zadarske transfuzije kao subregionalnog centra na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dovelo je do burnih reakcija SDP-a koji je HDZ napao kako je riječ o "izmišljenoj aferi" dok ih je Sabina Glasovac optužila za "uznemirivanje javnosti širenjem glasina, što predstavlja kazneno djelo".

Međutim, demantiraju je u Ministarstvu zdravlja iz kojeg su nam potvrdili ne samo da će doći do ukidanja zadarske transfuzije kao subregionalnog centra, nego je već 14 takvih centara - ukinuto. Naime, na upit što je istina o ukidanju zadarske Transfuzije kao subregionalnog centra, u Ministarstvu zdravlja su odgovorili:

- U cilju ujednačavanja kvalitete i sigurnosti krvnih pripravaka na području RH planirano je da djelatnosti prikupljanja krvi i proizvodnje krvnih pripravaka transfuzijske ustrojstvene jedinice Opće bolnice Zadar preuzmu regionalni centri (Rijeka i Split). Transfuzijska jedinica zadarske bolnice će nastaviti rad u djelatnosti bolničke transfuzije.

Sukladno Planu reorganizacije transfuzijske djelatnosti do danas transfuzijske jedinice u nizu bolnica prestale su pripremati krvne pripravke te su nastavile raditi kao bolničke transfuzije, orijentirane isključivo prema bolesnicima - kaže Tošna Rubčić Premec iz Ministarstva zdravlja.

U nastavku odgovora navedeni su i gradovi čije su bolnice već prestale sa samostalnom djelatnošću transfuzijskog centra, iz čega je jasno da je samo pitanje dana kada će se to dogoditi i sa zadarskom transfuzijom.

Gradska vlast u međuvremenu čini sve da ova odluka Ministarstva ne zaživi. Obratili su se institucijama koje bi mogle pomoći, a dogradonačelnik Zvonimir Vrančić razgovarao je i sa zamjenikom sanacijske upraviteljice Bolnice, dr. Robertom Karlom:

- Ostajem pri tvrdnji da bi ukidanje statusa subregionalnog centra bila katastrofa ne samo za zadarsku Transfuziju, nego i za pacijente. Nadamo se da se to neće dogoditi i u tom pravcu činimo sve da se iznađe način da se ovo spriječi. Prije svega, tu mislim na sredstva potrebna za dodatnu opremu za rad centra po EU standardima, pri čemu je Grad spreman sufinancirati tu opremu. Razgovarao sam i s dr. Karlom rekavši mu da se Grad želi uključiti u razgovore s Ministarstvom zdravlja kako bismo im iznijeli naše argumente o značaju zadarske Transfuzije - kaže Vrančić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno