Svi putevi vode u Rim (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Noćnim brodom Jadrolinije od Splita do Ancone započelo je moje putovanje do Rima. U ranim jutarnjim satima uplovili smo u Anconu. Odmah sam se uputio prema željezničkoj stanici i na vlak za Rim. Vlakovi su u Italiji, barem oko Rima i na sjeveru, jako dobro organizirani, jeftini i brzi.

Već na glavnom kolodvoru u Rimu jasno je o kakvom se živom i brzom gradu radi. Prepun terminal ljudi, ali i džeparoša kojih se treba paziti jer svaki trenutak nepažnje može vas skupo koštati.

Prvi susret s rimskim građevinama bio je s Koloseumom. Pogled na jednu od najveličanstvenijih građevina na svijetu koja je služila za gladijatorske borbe ostavlja bez daha. Čak i onima koji nikad nisu gledali neki od brojnih filmova posvećenih borbama gladijatora lako je zamisliti rimsko mnoštvo kako urla dok se dva roba bore za život u areni. Gradnja je započela 72. godine nove ere. Sama pomisao kako je to davno bilo i što je ljudska ruka mogla napraviti tada, bez tehnologije i ostalih pomoćnih sredstva, mora impresionirati posjetitelja.

Javnim prijevozom svugdje

Rim je jedini grad u Europi koji ima preko 280 fontana i iz kojih izlazi čista voda za piće. Jedna od napoznatijih je Fontana di Trevi koja je, na moju žalost, bila u rekonstrukciji. Jedna zanimljiva priča vezana uz nju kaže da će se posjetitelj, koji ubaci novčić u fontanu, vratiti u Rim. Nisam ubacio novčić, ali sigurno ću se vratiti.

U razgledavanje grada uputio sam se poznatim trgovima ili kako Talijani kažu piazzama. Ima ih na svakom koraku pa ću spomenuti samo one najpoznatije - Piazza di Spagna, Piazza Navona, Piazza di Venezia... Prekasni su to prostori prepuni sadržaja za turiste.

Javni prijevoz i promet u Rimu je odlično organiziran. Može se koristiti podzemna željeznica, autobusi, tramvaji koji voze u svim pravcima grada svakih nekoliko minuta, a autobusi voze cijelu noć. Vožnja i kretanje cestama je opasno i mora se cijelo vrijeme biti na oprezu pri prelasku ceste jer Talijani voze, moram reći, kao luđaci.

Talijanska spiza je, kažu, jedna od najboljih, ali ja se s tim ne bih složio. Cijene su jako visoke, a porcije koje dobijete su, kako bi se reklo u narodu, "za iza zuba". Mogu slobodno reći da je Dalmacija za dvije klase bolja u spizi i usluzi. Kontakt između gosta i ugostitelja tamo uopće ne postoji.

Meni su se svidjeli kafići koje možete naći na svakom koraku i gdje obitava domaće stanovništvo s kojim možete uspostaviti kontakt i čuti kako razmišljaju domoroci.

Ne ponašaj se uvijek kao Rimljanin

Glavna tema Rimljanin-turist je, kako oni kažu, "problem" s Afrikancima, Filipincima... Ne prihvaćaju ih u društvu i jako su ogorčeni na njih. Ne podržavaju njihove dolaske u Rim, bilo to legalnim ili ilegalnim putem. Malo dublje, ako gledamo tu priču, svi znamo da su Talijani prošlog stoljeća masovno odlazili i naseljavali cijelu Ameriku od juga do sjevera, kao i europske zemlje, poput Španjolske. Radili su u inozemstvu skoro pa "za mukte" i postepeno se dizali, isto kao "crni" kod njih, kako ih oni pogrdno nazivaju. Vratili su se u svoju domovinu sa kapitalom i pomogli svojoj djeci koja se sad bore protiv "stranaca". Svatko na svijetu treba imati pravo na rad i život gdje hoće. Barem bi tako trebalo biti.

Vatikan je grad-država. Dolazak na Trg sv. Petra vas vraća u prošlost i sam pogled na sve što ga okružuje je fantazija. Ulazak u samu baziliku traje i do dva sata, a neprestani red dugačak je oko 500 metara. Najveća crkva na svijetu zauzima površinu od 15.160 metara četvornih, a kupola je do vrha križa visoka čak 133 metra.

Slike, ukrasi, arhitektura i cijela unutrašnjost crkve toliko je bogata detaljima i teško se može riječima opisati kakav je doživljaj stati u središte tog hrama umjetnosti. Teško je opisati riječima, ali možda se dio atmosfere može prenijeti fotografijama.

Rim je grad, koji na trenutke izgleda nestvarno, vodi vas u neku drugu dimenziju, neprestano vas fascinira i oduševljava i zato je dobro da "svi putevi vode u Rim".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno