Likovna djela s potpisom za školovanje zadarskih sjemeništaraca

Slika korisnika valentinam
Uspješno održana druga likovna kolonija »Zmajević«
U prostorijama sjemeništa okupilo se čak četrdeset i šest umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ujedinjeni sa zajedničkim ciljem – prikupiti što više sredstava od prodaje umjetničkih djela za školovanje svećeničkih kandidata zadarskog sjemeništa
Zvonko KUCELIN
Silvijana Dražović bavila se svjetovnim motivima

Danas je zaključena II. međunarodna likovna kolonija u organizaciji Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u suradnji s akademskim slikarom prof. Matom Ljubičićem. U prostorijama sjemeništa okupilo se čak četrdeset i šest umjetnika (slikara/ica, kipara) iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ujedinjeni sa zajedničkim ciljem – prikupiti što više sredstava od prodaje umjetničkih djela za školovanje svećeničkih kandidata zadarskog sjemeništa. Sudionici kolonije su bili: Marijana Tole, Boris Šitum, Karin Grenc, Danijela Šušak, Nikša Erceg, Edo Unković, Duško Abramušić, Karin Šćap Gubič, Anto Mamuša, Zdenko Jurišić, Sonja Jurišić, Mišo Baričević, Josip Škrerlj, Mateja Galić, Ivona Stojić, Ivona Skočilić, Mirjana Barbarić, Katarina Tolo, Anđelo Mikulić, Ante Ljubičić Car, Ernesto Markota, Branimir Dorotić, Antun Boris Švaljek, Zita Švaljek, Josip Švaljek, Dragan Jelavić, Silvijana Dražović, Barbara Ivković, Boris Cikač, Ane Denona Kaćunić, Mateo Kaćunić, Dino Surać, Tomislav Košta, Zvonko Čulina, Karolina Čulina, Lucija Čulina, Miljana Ćavar Radić, Mate Ljubičić, Karla Ljubičić, Petar Mikulić, Boris Žuža, Iva Čačić, Valentin Radman, Branko Antunović, Stipe Kujundžić, Igor Rončević i Maja Pavin Radaljac. 

Plemeniti cilj

Marijana Tole završava Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Kaže da je u Zadru već bila, no na koloniji je prvi puta.

- Zadar je prelijep, pogotovo crkve i muzeji. Drago mi je što sam došla, što imam prilike družiti se s kolegama i što svi skupa imamo prilike slikati za plemeniti cilj – naše sjemeništarce. Ja sam se odlučila za sliku Presveto Trojstvo koju radim u tehnici akril. Atmosfera je ovdje, kako sam već naglasila, odlična, što mi je svakako pomoglo da se što bolje izrazim i napravim sve ono što sam planirala, ističe buduća akademska slikarica.

Mirjana Barbarić dolazi iz Čitluka, samouka je slikarica i slika zadnjih petnaestak godina.

- Motiv moje slike je sakralni, kako to i ide uz ovu priliku, uz ovu koloniju. Radim akril i uživam. Ovdje je takav mir, tako fina atmosfera da je slikanje baš užitak. Bila sam i prošle godine i naravno namjeravam doći i ubuduće, obećava gospođa Barbarić.

Ni ova, kao ni kolonija prošle godine, nije mogla proći bez najpoznatije zadarske slikarice – Silvijane Dražović. Ona, za razliku od većine ostalih sudionika kolonije, nije radila sakralni već, kako je naglasila – svjetovni motiv.

Sakralni i svjetovni motivi

- Evo, ja sam se odlučila za jednu ribicu, jednog konja i jednu ptičicu simbolizirajući na taj način zemlju, zrak i vodu, kratko je objasnila svoje motive zadarska umjetnica.

Dodala je kako će se uvijek spremno odazvati bilo kakvom humanitarnom djelovanju pa se stoga nije dvoumila kada je dobila poziv i na ovogodišnju koloniju, no kako joj je dodatni motiv svakako bio i druženje.

- Nismo mi umjetnici baš tako humanitarno raspoloženi svaki put, no ovo je bila prilika, barem meni, da se družim sa svojim kolegama, pa i onima iz drugih država. Šansa koju nisam htjela propustiti jer je svako druženje i prilika da se nauči nešto novo, mišljenja je Silvijana.

Dominirajuća boja njenih radova bila je inače svijetlo zelena, baš kao i dominantna boja odjeće pripadnika britanske kraljevske obitelji prije par tjedana na čelu s Elizabetom II., Silvijana kroz smijeh zaključuje kako je i neplanirano u trendu s bojama.

Prigodna Noina arka

Mladi kipar Boris Cikač iz Nuštra, koji je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, odlučio se za, s obzirom na vremena u kojima živimo, posebice u Hrvatskoj – Noinu arku. Svoju je verziju broda iz Starog zavjeta, napravljenog da sačuva odabrana živa bića od općeg potopa, napravio od ostataka drva koje je sakupljao po zadarskim plažama.

- Mislim da je tema prigodna s obzirom gdje se nalazimo, kratko je rezimirao svoje umjetničko djelo.

Na koloniji je, kako nas je informirao, prvi put no ne i zadnji s obzirom na pozitivnu energiju, gostoprimstvo i odlična druženja tijekom boravka u Zadru.

To se moglo čuti i od ostalih sudionika s kojima smo pričali i koji su, svi do jednog, izdvojili mirnu, pozitivnu atmosferu na koloniji, izrazivši želju da i iduće godine budu dio iste.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)