Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zašto turisti svakodnevno zbunjeno lutaju po Forumu?

03.06.2018. 18:57
Zašto turisti svakodnevno zbunjeno lutaju po Forumu?


Još jedna sezona samo što nije pokucala na vrata. Turista je iz dana u dan sve više, isto tako i individualnih i vođenih grupa koje svakodnevno možemo vidjeti, a najčešće je to na Kalelargi, Pozdravu Suncu i Morskim orguljama te na Forumu.
Situacije koje se često mogu uočiti su upitnici iznad glava individualnih turista, kako domaćih tako i stranih, a pogotovo na prostoru zanemarenog sjeverozapadnog dijela Foruma koji zajedno s tamošnjim neuređenim parkingom ne daje baš najljepši dojam jedne povijesne jezgre. Tu je i poznati „usamljeni stup“ za kojeg i rijetki Zadrani znaju zašto je on ovdje i koja je bila njegova povijesna uloga.
Zašto je ovaj stup ovdje? Što on predstavlja i kakva je njegova priča? Što se nalazi na povišenom sjeverozapadnom djelu trga? Što se sve ovdje nalazilo, kakva je bila uloga tog prostora? Ova i još mnoga slična pitanja muče posjetitelje našeg grada koji žele znati i naučiti malo više od tek nekoliko suhoparnih podataka koji se nalaze u svakom vodiču o gradu Zadru. Stup srama zasigurno ima mnogo toga za ispričati, ako ništa, zaslužuje objašnjenje zašto je postao stup srama i koga je sve on kroz povijest „posramio“. Također, bunar na novom dijelu Foruma također krije neke svoje tajne koje bi svakako bilo zanimljivo otkriti.
U svakom slučaju, nedovoljno smeđe signalizacije, info panoa ili sl. znakovlja za bolje informiranje i snalaženje turista na samom Forumu i kod Stupa srama postalo je i više nego zamjetno.
Obratili smo se TZ Grada Zadra, Gradu Zadru, UO za komunalne djelatnosti te najvažnijoj karici u cijeloj priči, Konzervatorskom odjelu Zadar, kako bismo provjerili planira li se išta po tom pitanju realizirati.
Ante Galić iz TZ Grada Zadra rekao nam je kako Konzervatorski zavod dostavlja rješenja na temelju kojih Turistička zajednica izrađuje smeđu signalizaciju i signalizaciju ostalog tipa (poput tabli za UNESCO i sl.).
– Kada Konzervatorski odjel izda rješenje, ne na osnovu našeg traženja, nego zato jer smatraju da je određeno rješenje potrebno pokrenuti, onda tek mi možemo reagirati. Mi smo mišljenja da svakako bude više signalizacije, ne samo smeđe, već i tzv. city lights (osvijetljeni info panoi). Trenutno ih ima na 22 pozicije diljem grada, a htjeli bismo da budu na još nekoliko lokacija. Još uvijek čekamo rješenje za to od strane Konzervatorskog odjela, kazao je Galić.
Bez Konzervatorskog, TZ grada Zadra ne može ništa. Ali zato kada dođe rješenje, Turistička zajednica kreće s izradom. Do sada, kazao je Galić, TZ nije dobio nikakav zahtjev za izradu signalizacije na Forumu i kod Stupa srama. Ali, ipak nam je potvrdio novitet koji bi se kroz tjedan dana trebao realizirati. Dva nova city light panoa koja su pokrenuta na zahtjev braniteljskih udruga, a koje će govoriti o Zadru u ratu i miru.
– Za jednu je već postavljena konstrukcija i tiskan je plakat, a nalazi se pored Tehničke škole, dok će druga biti postavljena kod crkve sv. Krševana. Postavljanje noćnih osvijetljenih panoa očekuje se kroz sljedeći tjedan, najavio je Galić.
Pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertino Dujela, u razgovoru je pohvalio našu ideju da se Forum malo bolje “obilježi” i radi stranih turista i domaćih ljudi, kazavši kako će zajedno s TZ Grada Zadra uputiti/pokrenuti inicijativu prema Konzervatorskom odjelu.
– Vaša ideja i inicijativa je za svaku pohvalu, i smatram da je dodatna signalizacija na Forumu svakako potrebna. U dogovoru s direktorom Antom Radosom iz TZ grada Zadra, uputit ćemo inicijativu prema Konzervatorskom i oni će odrediti uvjete. Bez njihovih sugestija ne možemo ništa samoinicijativno implementirati u prostor, kazao je Dujela dodavši kako će se, čim i ako Konzervatorski odobri, krenuti s postavljanjem određene, dozvoljene signalizacije.
– Zadarski list je na ovaj način pokrenuo inicijativu isto kao što su i obrtnici pokrenuli inicijativu za smeđe putokazne panoe. Naše je da to prihvatimo i, uz sugestije konzervatora to i pustimo u prostor, zaključio je Dujela.


U Konzervatorskom odjelu će razmotriti prijedlog
Kontaktirali smo i Igora Miletića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru, kako bismo saznali što oni misle o prijedlogu i postoji li interes i mogućnost za postavljanje dodatne smeđe signalizacije na gore navedenoj lokaciji.
– Na Forumu, kao i na ostalim dijelovima grada, programski putem panela su označeni svi spomenici s kratkim opisom. Za Forum se nalazi ispod zvonika katedrale sv. Stošije. Grad Zadar i TZ grada su prije desetak godina izradili predmetnu signalizaciju vezanu uz baštinu. Dodatnu signalizaciju nitko još nije službeno tražio pa se ovaj Odjel po istom nije ni imao potrebe očitovati. Uostalom, smeđa signalizacija u vidu putokaza je postavljena na pet povijesnih ulaza u grad pa za istu, kao i za predmetne panoe, treba voditi računa da budu vidljivi. Dodatno opterećenje prostora povijesne jezgre u današnje vrijeme virtualnih vodiča, kao i onih ovlaštenih, mislim da nema valjanu opravdanost, no opet svaki predmet – prijedlog – od nadležnih, ovaj Odjel će rado razmotriti i postupiti sukladno zakonskim ovlastima, kazao je Igor Miletić.