Načelnik tvrdi da u privlačkom planu nema mjesta za sklonište, a iz skloništa ističu da imaju sve papire

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
(NE)LEGALNO Sklonište za životinje podignulo "buru" u Privlaci
Moj stav glasi da objekt te svrhe jednostavno nije moguće graditi u Privlaci. Za Sklonište za pse u Prostornom planu treba biti predviđena lokacija gdje se to može nalaziti, a privlački plan takvih prostora nema, kazao je Begonja dodajući kako Općina Privlaka, po pitanju napuštenih pasa, ima suradnju s azilom iz Šibenika
Velimir BRKIĆ
Načelnik Privlake Gašpar Begonja: Sklonište je bespravno izgrađeno i ilegalno

Nakon što je 28. svibnja, u Zadarskom listu izašao članak  o Skloništu za životinje Privlaka, javio nam se načelnik Općine Privlaka,  Gašpar Begonja, kako bi demnatirao informacije iznesene od strane djelatnika i vlasnika tamošnjeg Skloništa za životinje, ali i kako bi uputio  kritiku pročelniku Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno  gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, Danielu Segariću.

Protive se mještani Sabunika

- Nakon što je članak izašao, 15-tak mještana turističkog naselja Sabunike došlo je u moj ured i protestiralo jer je prema informacijama koje je  vlasnik Skloništa za životinje iznio, ispalo da, uz Općinu Privlaka, i Zadarska županija daje potporu nečemu što je bespravno i ilegalno, kazao  je načelnik Begonja dodajući kako je vlasnik skloništa svjestan da se  mještani Sabunika izrazito protive tom objektu na prostoru Sabunika jer  ih ometa nesnosna buka.

- Spor se još uvijek vodi na Upravnom sudu u Splitu, a zato što je tadašnji načelnik Općine Privlaka, Neven Begonja, izdao rješenje za izgradnju privremenog skloništa po kojem je to trebalo biti prihvatilište za  maksimalno 10 pasa. Ispostavilo se da načelnik nije bio ovlašten za donošenje takve odluke, već je odluku trebao donijeti pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela pa se stoga išlo na poništenje tog rješenja, kazao je  Gašpar Begonja dodavši kako je, pored toga, Sklonište prijavljeno i  Građevinskoj inspekciji uz objašnjenje da je izgrađen objekt na poljoprivrednom zemljištu što je protivno zakonu.

- Građevinska inspekcija izašla je na teren i zapečatila ga. To je bilo nedugo nakon otvorenja skloništa, 2015. godine, i od tada do danas to sklonište djeluje bespravno. Prošle godine reagirao sam na županijski proračun prozvavši pročelnika Daniela Segarića da prestane financirati  nešto za što zna da je bespravno i ilegalno, kazao je Begonja dodajući kako je vlasnik nakon pečatiranja objekta isti skinuo te nastavio raditi i  dalje.

- Vlasnik je time počinio kazneno djelo na koje nitko nije reagirao, izuzev mještana turističkog naselja Sabunike koji su u još nekoliko navrata  prosvjedovali, dodao je Begonja.

- Moj stav glasi da objekt te svrhe jednostavno nije moguće graditi u  Privlaci. Za Sklonište za pse u prostornom planu treba biti predviđena  lokacija gdje se to može nalaziti, a privlački plan takvih prostora nema,  kazao je Begonja dodajući kako Općina Privlaka, po pitanju napuštenih  pasa, ima suradnju s azilom iz Šibenika kojem za zbrinjavanje po jednom psu plaća 4 tisuće kuna.

Gotova priča

Iz Skloništa za životinje, pak, demantiraju izjave načelnika Privlake.

Naime, u Skloništu za životinje Privlaka neugodno su iznenađeni izjavama načelnika Gašpara Begonje za koje tvrde da su u potpunosti netočne, naglasivši kako imaju sve potrebne dokumente koji potvrđuju legalnu djelatnost.

- Načelnik Begonja izjavio je same neistine. Imamo sva potrebna  rješenja, i od Ministarstva poljoprivrede, i Veterinarske, ali i Građevinske  inspekcije. Općina Privlaka nam je bila poslala Građevinsku insopekciju,  bili smo na sporu na Upravnom sudu u Splitu, ali spor je završio u našu  korist, i ovdje u Uredu za zaštitu okoliša, prirode i komunalne poslove pri  Zadarskoj županiji odbačeno je ukidanje rješenja. I Građevinska inspekcija je odustala od daljnjih postupaka prema nama, kazali su iz Skloništa  za životinje Privlaka tvrdeći da je to gotova priča.

Ugovor s azilom izvan županije

Iz Skloništa su također naglasili kako općine, po Zakonu o zaštiti životinja, članak 62, moraju subvencionirati rad skloništa koje je na području  županije, ili osnovati svoje. Oni ne da nas ne plaćaju, nego krše zakon jer  imaju sklopljen ugovor s azilom u drugoj županiji, u Šibeniku. Stoga, ako  ćemo o kršenju zakona, jedini koji krže zakon su oni, ističu u Skloništu  za životinje dodajući kako je Zakonom strogo zabranjeno potpisivati  ugovor sa skloništima / azilima izvan županije.

Također, po pitanju daljnjeg postupanja Općine Privlaka prema skloništu, navode kako su jedine institucije nadležne zatvoriti ih - Veterinarska inspekcija i Ministarstvo poljoprvrede.

- Mi smo prije otvaranja samog skloništa tražili dopuštenje od Općine  koje smo i dobili. Imamo njihovo rješnje u kojem nam dozvoljavaju da se  sklonište i  izgradi na toj lokaciji, kazali su iz skloništa dodajući kako je  nakon toga uslijedila reakcija mještana i promjena odluke od strane  Općine.

Riječ je o montažnom skloništu, i od samog početka u priči je bilo 60  pasa, a ne 10 kao što tvrdi načelnik Begonja, kazali su iz Skloništa za  životinje.

- U rješenju koje nam je dao ondašnji načelnik, Neven Begonja, čak  nismo niti ograničili broj pasa. Teoretski, mogli smo u sklonište zbrinuti i  150 pasa, ali držali smo se dogovora, potvrdili su iz skloništa dodajući kako je strašno da se, nakon svega što je vlasnik uložio u sklonište, spominje njegovo zatvaranje, a bez da mu se ponudi ikakva odšteta.

Odgovor Državnog inspektorata

Upit o statusu Skloništa za životinje u Privlaci, na lokaciji Busje b.b., uputili smo i  Državnom inspektoratu iz kojeg smo dobili odgovor kako je navedeno Sklonište za  životinje registrirano od strane Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstva poljoprivrede kao nadležnog tijela, pod registracijskim brojem SZŽ 030, pod kojim i dalje obavlja registriranu djelatnost.

- Informacija da skloniše radi ilegalno je, što se tiče nadležnog tijela, netočna, naglasili su iz Inspektorata.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)