Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SKRB O BRANITELJIMA Ministarstvo: “Nećemo otvarati veteranski centar u Zadru”

03.06.2019. 10:35
SKRB O BRANITELJIMA Ministarstvo:  “Nećemo otvarati  veteranski centar  u Zadru”


Razočarani činjenicom da je Zadar zaobišao projekt podizanja veteranskih centara, zadarski branitelji na sastanku županijske Koordinacije udruga Domovinskog rata donijeli su zaključak kako će od Opće  bolnice Zadar zatražiti otvaranje odjela za veterane budući da je ovih dana donijeta odluka kojom se veteranski centri otvaraju samo u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Dopis s ovim zahtjevom poslali bi i Ministarstvu branitelja nadajući se da će njihovoj želji biti udovoljeno jer bi se  na ovaj način pomoglo braniteljima koji moraju na liječenje u druge gradove:
– Na sastanku Koordinacije donijeli smo odluku kako ćemo tražiti otvaranje odjela za branitelje jer Zadar nema veteranski centar, niti će se,  kako vidimo prema najavama, uskoro otvarati. U stalnoj smo suradnji sa  zadarskim Uredom za branitelje i gospođom Amalijom koja nam puno  pomaže, pa ćemo poslati i dopis ministru branitelja i ravnatelju zadarske  bolnice da se barem jedan odjel otvori za veterane, neki dio koji bi bio  namijenjen samo njima kako bi dobili što bolju zdravstvenu skrb jer svi  vidimo kolika je danas smrtnost branitelja, kazao nam je predsjednik  Koordinacije i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog  rata, Ivica Mikulić.


Sustav psihosocijalne skrbi za branitelje
Međutim, tek treba vidjeti hoće li zadarska bolnica moći odgovoriti  njihovu zahtjevu. Na naš upit jesu li ih udruge već kontaktirale usmeno  ili pismeno te hoće li moći udovoljiti njihovu zahtjevu za ovakvim odjelom, do danas se nisu očitovali. No, zato jesu u Ministarstvu branitelja u  kojemu o otvaranju veteranskog cenetra u Zadru otvoreno kažu kako ga  neće otvarati na dodatnim lokacijama, dakle ni u Zadru:
– U strateškim dokumentima Europske unije za financijsko razdoblje  2014.-2020. prepoznata je potreba za razvojem sustava psihosocijalne  skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata uspostavom veteranskih centara na lokalnoj razini. Nastavno, Ministarstvo  provodi projekt „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“  koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/2017) propisano je kako je osnivač veteranskih centara Republika Hrvatska, a u ime osnivača osnivačka prava obavlja Ministarstvo hrvatskih branitelja. Veteranski centri osmišljeni su kao centri  razvoja u kojima će se provoditi individualizirani programi usmjereni na  jačanje kapaciteta svakog korisnika kroz fizičku rehabilitaciju, sportske,  rekreativne i edukativne aktivnosti s osnovnim ciljem očuvanja zdravlja i  prevencije pogoršanja zdravstvenog statusa, kazali su nam u Ministarstvu, dodajući kako će se osmišljenim programima veteranskih centara  poticati i aktivno sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje, i to  u:


Izabrane lokacije za centre
– Zadružno poduzetništvo i ostale oblike poduzetništva te stjecanje  vještina kao što su upravljanje stresom, financijama, komunikacijske  vještine i slično. Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga, koje će odgovoriti na novonastale potrebe  populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji  će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja – pojašnjavaju u Ministarstvu.
Navode kako je u okviru navedenog projekta, a na temelju metodologije za odabir lokacija veteranskih centara, 2015. godine donesena odluka o odabiru lokacija za uspostavu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, kojom se utvrđuju četiri grada za provedbu ovog projekta: Daruvar, Petrinja, Sinj i Šibenik, navode dalje:




Izrada Nacionalne strategije
– Dodatno, na području istočne hrvatske uočena je velika potreba za  osnivanjem veteranskih centara, a s obzirom na velike ljudske i materijalne gubitke tijekom Domovinskog rata te će se u sklopu zasebnog EU  projekta uspostaviti veteranski centar u Osijeku. Sukladno navedenom,  u okviru Projekta nije moguća uspostava centara na dodatnim lokacijama. Nastavno, ističemo kako je u tijeku izrada Nacionalne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koja će biti temelj za pregovore s Europskom komisijom vezano uz financijske omotnice te financiranje konkretnih projekata i mjera u financijskom razdoblju 2021.-2030. Ministarstvo je uključeno u izradu strategije te radi na zadovoljavanju svih preduvjeta kako bi se NRS-om 2030 obuhvatile i aktivnosti koje će za cilj  imati jačanje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, a kako bi  se osigurala ravnomjerna pokrivenost centrima na području cijele Republike Hrvatske – poručuju na kraju u Ministarstvu.
Zadarski branitelji siguro neće s oduševljenjem dočekati ovu vijest te  im ostaje čekati odgovor bolnice o mogućem otvaranju jednog odjela za  veterane.