Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zatvorit će se Lančana vrata

03.06.2019. 10:05
Zatvorit će se  Lančana vrata


Ovih dana Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno  uređenje u gradu Zadru dobio je idejno rješenje budućeg uređenja Trga  tri bunara na Poluotoku.
– Projektantska kuća je završila idejno rješenje. Nakon turističke sezone će uslijediti arheološko-konzervatorska istraživanja. Kada to bude gotovo, a ne znamo koliko će trajati, uslijedit će izrada glavnog izvedbenog  projekta. Tada će biti izrađen troškovnik, pa će se znati koliko bi trebala  koštati obnova samog trga, kazao je Darko Kasap, pročelnik UO za graditeljstvo i prostorno uređenje. Dodao je kako se prema idejnom rješenju  predviđa zatvaranje Lančanih vrata, odnosno ostala bi mogućnost prometovanja za stanare i interventni promet.
– No, o svemu tome će se razgovarati nakon obavljenih istraživanja. Jos  uvijek je prerano pričati o detaljima, rekao nam je Kasap.
A kako doznajemo od Ive Letilović, projektantice arhitektonskog dua  AB Forum, projekt je u začetku te je još potrebno napraviti projekt sondiranja prostora, kao i udovoljiti sve konzervatorske uvjete.
– S konzervatorima smo usuglasili veći dio projekta i još čekamo rezultate sondiranja kako bismo mogli nastaviti dalje, pojasnila je Letilović  dodavši kako su nastojali projekt napraviti kao svojevrsnu rekonstrukciju povijesnog stanja. Dodala je kako bi taj trg mogao biti jedan od atraktivnijih javnih prostora na Poluotoku i predstavljao bi kraj šetnice koje  počinje kod Trga Petra Zoranića.