Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Centar za kreativne industrije otvorit će se u listopadu

03.06.2020. 09:12


Pandemija koronavirusa usporila je izvođenje građevinskih radova za oko mjesec dana zbog nabavke materijala. Sve je do tada teklo odličnim tempom, a tako je srećom, i sada. Vjerujem da bi sama izgradnja Centra trebala biti završena tijekom kolovoza, a onda kreće opremanje prostora. Kako sada stvari stoje, mislim da će Centar za kreativne industrije na Relji biti otvoren u listopadu, rekla je Katarina Colić ravnateljica INOVAcije – ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije pod čijim se okriljem ovaj projekt i realizira.
Kad Centar bude u cijelosti izgrađen, opremljen i stavljen u funkciju kao prvi i za sada jedini takve vrste u Hrvatskoj, Relja će dobiti posve novo ruho. Odmah uz City Galleriju, bit će to još jedna lijepa gradska četvrt za susrete, druženja, ali i rad i stvaranje.
Kad je riječ o samom projektu zadarskog Centra za kreativne industrije, radi se o 1.650 kvadrata, tri kata i podrumu. U podrumu će biti tonski studio s video montažom. U prizemlju je planiran jedan caffe-bar koji će biti za najam i planirani su prostori za najam poduzetnicima. Na prvom katu je predviđen »coworking« prostor te tri sale za edukaciju i sedam prostora za najam. I na trećem katu su planirani prostori, uredi za najam i ogromna multimedijalna dvorana sa 140 sjedećih mjesta. U dvorani je planiran kompletan video i audio sustav i sustav scenske rasvjete, a Centar je inače, namijenjen prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima.
– Ono što je prije sedam godina bila IT industrija, sada je kreativna industrija, a spoj audio-vizualne i IT industrije je danas brzo rastuća industrija namijenjena poduzetnicima, mladima, studentima i svima koji žele ostvarivati neke poduzetničke ideje i pokrenuti vlastiti posao. Cijena projekta je 30 milijuna kuna, a 20 milijuna kuna je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i blizu dva milijuna kuna od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, podsjetila je ravnateljica Katarina Colić.
Nositelj projekta izgradnje Centra za kreativnu industriju je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, a partner joj je Zadarska županija. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno – grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni centar HAVC.
Radovi na gradilištu počeli su početkom rujna 2018. godine.