Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Državni vrh traži krivca: Ministar pravosuđa poručuje da “treba pronaći odgovorne ako su curile informacije”

03.06.2020. 13:55


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u srijedu da se odgovorni moraju pronaći i procesuirati ako je bilo curenja informacija u aferi Vjetrolektrane.
Bošnjaković je ocijenio da nije dobro kad informacije cure jer to ugrožava tijek postupka i načelo utvrđenja materijalne istine. Dodao je da se postupci moraju voditi na efikasniji način, osobito u fazama postupka u kojima proboj mjera može ugroziti cijeli postupak.
”Bitno je da se u konkretnom predmetu, ako je došlo do curenja i proboja mjera, pronađu i procesuiraju odgovorni. Očekujem od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da poduzme mjere u otkrivanju počinitelja jer nisam siguran da je DORH u kratko vrijeme poduzeo sve mjere”, rekao je Bošnjaković.


O priopćenju DORH-a i Uskoka
Ministar je ocijenio da je priopćenje DORH-a i Uskoka u kojem oni ističu da nisu izvor informacija ”potpuno sekundarno” i da ga zanima ime i prezime konkretnog počinitelja ”jer je to poruka za sve buduće postupke”.
Upitan je li komentar premijera Andreja Plenkovića da kriteriji trebaju biti jednaki za sve svojevrsni pritisak na pravosuđe, Bošnjaković je odgovorio da je premijerova izjava u potpunosti u ustavnim okvirima i da kriteriji u procesuiranju i provođenju istražnih radnji moraju biti jednaki za sve.
Bošnjaković je komentirao i izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da su takve izjave ”opasne i mogu se tumačiti kao mig DORH-u da radi ono što mu kaže politika” i da djeluju u pravcu navodnih malverzacija u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u kojem kontekstu se spominje i SDP, a koji negira da se u tom poduzeću uopće ima SDP-ovaca.
”Pozdravljamo svaku akciju koja je usmjerena protiv korupcije. DORH mora postupati u granicama i okvirima koje je odredio Ustav”, kazao je Bošnjaković pozvavši čelnika SDP-a da pojasni tko je podmirio njegovo školovanje.


O aferi vjetroelektrane
Komentirajući upit prije donošenja odluke Visokog prekršajnog suda koji je u srijedu odlučio da kontroverzni poklič ”za dom spremni” nije prekršaj, Bošnjaković je ocijenio da će ujednačeno mišljenje suda dobro doći za ujednačavanje sudske prakse.
Upitan očekuje li svoje ime na izbornim listama HDZ-a, Bošnjaković je rekao da će o tome odlučiti vrh stranke.
Ocijenio je da afera Vjetroelektrane neće naštetiti HDZ-u, jer je ”Vlada RH u posljednje četiri godine napravila jako puno dobrih stvari i ostvarila dobre rezultate, što građani vide”.
Govoreći o napisima u medijima da je u aferu Vjetroelektrane upleten i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, Bošnjaković je rekao da je Ćorić kao koordinator programa detaljno objasnio svoju situaciju te da je donosio odluke na temelju mišljenja struke.
Bošnjaković se dotakao i zakona o državnoj plaći po modelu 6+6 za kojeg je istaknuo da ga treba analizirati i regulirati na drugačiji način.
”Ne izgleda dobro ako je netko osuđen ili mu je potvrđena optužnica, a pritom uživa blagodati zakona koji je na snazi”, zaključio je.