Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

KORONA TURIZAM »Sve upućuje da ćemo ipak imati sezonu, doduše kratku, ali slatku«

03.06.2020. 14:36


Rivijera Sv. Filip i Jakov protekle godine imala je preko 60.000 dolazaka gostiju koji su ostvarili preko 500.000 noćenja.
– Ova sezona je trebala biti još jedna u nizu rekordnih, no zbog koronavirusa s dozom opreza i iščekivanja gledamo na glavnu turističku sezonu u srpnju i kolovozu te na postsezonu u rujnu i listopadu, kazala je Ana Barbaroša, stručni suradnik za marketing Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov.
Statistički podaci iz eVisitora koji se odnose na broj dolazaka gostiju u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja 2020. s obzirom na isto razdoblje protekle godine su četiri puta manji, noćenja čak pet puta manji.
Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili su 1.002 dolaska, domaći gosti 474, a strani 528 dolaska. Ukupno su ostvarili 8.534 noćenja, od toga domaći i 1.294, a strani 2.967 noćenja.


Doza opreza i strepnje
Protekle godine u istom razdoblju bilo je 3.967 dolazaka, domaćih 1.294 i stranih 2.673. Noćenja je bilo ukupno 20.311. Domaći su ostvarili 6.723, a strani 13.588 noćenja.
– U ovo vrijeme protekle godine strahovalo se od nedostatka radne snage, povećavale su se plaće u turizmu i ugostiteljstvu, dok trenutačno ugostitelji, iznajmljivači, hotelijeri i svi ostali u lancu turističkog i ugostiteljskog sektora s dozom opreza i strepnje gledaju na situaciju koja je nastala u svezi pandemije koronavirusa, rekla je Barbaroša.
Strani gosti koji dolaze u ovu izuzetnu poželjnu destinaciju najčešće traže mir i distancu od ljudi, tako da se turistički djelatnici nadaju solidnoj popunjenosti u srcu turističke sezone.
– Rezervacije za srpanj i kolovoz se ne otkazuju a svakodnevno ima sve više upita o uvjetima boravka u situaciji koronavirusa. Pitanje je zapravo koliki će postotak ljudi uopće moći priuštiti ljetovanje, naročito oni koji su morali biti na »prisilnom« godišnjem odmoru, napominje Barbaroša.


Organizacija manifestacija u hodu
Masovno snižavanje cijena smještaja nije se dogodilo, uglavnom su na razini prošlogodišnjih ili ponegdje tek neznatno niže.
– Pandemija koronavirusa gotovo je sasvim popustila i donijela određen optimizam u ovogodišnju turističku sezonu. Ionako se sve značajnije dijelom odvija u posljednji tren, sve upućuje na to kako ćemo ipak imati sezonu. Doduše kratku, ali slatku, s puno će optimizma Barbaroša.
Svih proteklih godina gosti su osim kupanja u čistom moru ili u kućama za odmor s bazenom uživali i u sadržajno bogatom ljetu.
– Protekle godine od 29. lipnja i crkveno-pučke fešte u Sv. Petru do 31. kolovoza, kad je ispred crkve Gospe od Karmela održan spektakularni klapski koncert Turnju na dar, vjerovali ili ne, održano je preko 50 raznoraznih događanja, točnije 53. U rujnu su još četiri manifestacije, ukupno 57, podsjeća Barbaroša.
Međutim, kaže ona, zbog ove izvanredne situacije ljetnih manifestacija će biti znatno manje.
– Manifestacije će se organizirati u hodu. Ako ostanemo »corona free« destinacija i još se popuste mjere zaštite od virusa COVID-19, više ćemo imati i gostiju i ljetnih događanja. A što drugo više i poželjeti, zaključila je Ana Barbaroša.