Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NEMA GA POLA U šest mjeseci smršavio čak 86 kilograma – s 218 pao na 132

03.06.2020. 08:26


Svi smo barem jednom bili u situaciji da nas netko pozdravi i da nam je neugodno jer čovjeka jednostavno ne poznajemo ili ga se ne možemo sjetiti. Upravo u takvoj situaciji našli smo se i mi na Duhovski ponedjeljak, 1. lipnja 2020., u Biogradu na Moru. Čovjeku smo uzvratili pozdrav ne znajući tko je. A kako i bi kad se »prepolovio«?!


Višak kilograma narušio mu zdravlje
– Prije točno šest mjeseci imao sam 218 kilograma, a sad mi vaga pokazuje 132 kilograma. Smršavio sam 86 kilograma i ne mislim stati, otkrio nam je Marko Vuković, 33-godišnji kuhar zaposlen u restoranu Roko u biogradskoj staroj ribarskoj luci.
Marin sa suprugom Andreom živi u Karinu, gdje se kao desetogodišnjak, 1997. godine, s obitelji doselio iz Požege. Još u osmom razredu osnovne škole imao je 101 kilogram. Sve manje je igrao omiljenu košarku, a nastavio jesti pa su se kilogrami gomilali sve do brojke 218.
– Zbog ogromnog viška kilograma imao sam povišeni tlak, a dijagnosticirana mi je i apneja, odnosno poremećaj spavanja sa zastojem disanja u snu. Visoki tlak je prošlost, a spavam k’o bombon, u jednom dahu kazuje Marko, koji je ostvario podvig života.
Proteklog ljeta u Roka je upoznao nutricionista iz Njemačke, porijeklom iz Kijeva kod Knina, koji mu je pomogao da promijeni život.


Ključ uspjeha volja i duge šetnje
– Kontaktirali smo elektroničkim putem i mobilnim telefonom te sam od njega imao individualnu podršku i dobivao savjete kroz cjelokupni proces regeneracije, objašnjava Marko.
Izbjegavanje prejedanja, praćenje unosa kalorija i svakodnevno kretanje za Marka su bile ključne polaznice na putu k ostvarenju cilja.
– Najvažnija je volja i upornost te kretanje, puno šetnje. Nema odustajanja. Pod stručnim nadzorom nutricioniste promijenio sam prehrambene navike. Jedem tri puta dnevno, ali samo ono što mom tijelu paše i koliko mu treba. Normalno se krećem i umjesto 20 ili 30 metara, sada mogu šetati kilometrima bez imalo zastoja, naglasio je Marko dodajući za kraj kako se osjeća kao da je osvojio Mount Everest i da je na vrhu svijeta.