NIŠTA OD OSTAVKE Dva puta su zamijenili pacijente, ali ravnatalj KBC-a Split ostaje ravnatelj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
JEDNOGLASNA ODLUKA
Autor: 
"Želimo zatvoriti to ružno poglavlje za splitsku bolnicu, koje je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici te bolnice odradili u teškim i neprirodnim uvjetima", rekao je Neven Ljubičić
Ivo Cagalj/PIXSELL
Julije Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split, ​jednoglasno je u srijedu ​odlučilo ​Upravno vijeće bolnice

Julije Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split, ​jednoglasno je u srijedu ​odlučilo ​Upravno vijeće bolnice, koje nije prihvatilo njegovu ostavku podnesenu početkom svibnja zbog zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula.

Zbog odgovornosti za tu aferu Upravno vijeće smijenilo je predstojnika Klinike za infektologiju Borisa Lukšića, šefa Respiracijsko-intenzivističkog centra COVID bolnice Ivu Vukovića i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Antona Marovića.

Bez izravne odgovornosti

Predsjednik Upravnog vijeća Neven Ljubičić izjavio ​je novinarima da u tom slučaju nije bilo izravne odgovornosti ravnatelja bolnice. S​vjesni su da se radi o velikoj pogrešci – ona je nastala u trenutku kada s​e u Splitu​ radilo u izvanrednim okolnostima​ i načinom koji nije uobičajen, ali to ne znači da je pogreška manja.

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pokazao je da se radi o pogrešci na tri razine. Prva razina bila je oko samog transfera bolesnica ​u noći ​s 10. na 11. travnja, koji je doveo do same zamjene identiteta.

“Nakon toga desio se niz nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije automatiz​m​om i u pristupu bolesnicama, načinu liječenja, propusti u osiguranju kvalitete i ponajprije sigurnosti bolesnika. Sve te pogreške nastale se unutar ​R​espiracijskog centra, Klinike za zarazne bolesti i sustava kvalitete. One osobe koje su vodile sva ta tri segmenta ne vode više te jedinice i neće ih nikada više voditi​”, rekao je Ljubičić.

Upravno vijeće se u donošenju odluke referiralo isključivo na inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva, koji je jedini relevantan, poručio je.

“Želimo zatvoriti ​to​ ružno poglavlje za ​splitsku bolnicu, koje je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici ​te bolnice ​od​radili u teškim ​i neprirodnim ​uvjetima”, rekao je Ljubičić.

Uvode se narukvice s barkodom

Da se u bolnici dogodila tragična greška za koju nema opravdanja ustvrdio je ravnatelj Meštrović, koji je još jednom zahvalio obiteljima zamijenjenih pacijentica na dobroti i razumijevanju.

Najavio je da će se nastojati urediti kvaliteta rada i procesa, kako bi se suzbile i iskorijenile takve greške. Upravo radimo na otvaranju laboratorija za matične stanice i transplantacije rožnice, a uskoro i Centar za akutnu medicinu, kaže Meštrović.

“Pacijentima poručujem da bolnica radi odlično, a tako će i nastaviti. Ovo je velika, teška i bolna opomena koja nas upućuje na naše nedostatke i manjkavosti”, rekao je Meštrović i najavio uvođenje narukvica s barkodom za pacijente, ​te ​sređivanje bolničkog informacijskog sustava​.​

Afera se u KBC-u dogodila još u travnju kada su djelatnici bolnice prilikom hospitalizacije zamijenili identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus te je vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama pod krivim imenom. Sve se otkrilo tek sredinom svibnja.

Meštrović je odmah o svemu obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku. Slučaj su istraživali bolničko povjerenstvo, inspekcija Ministarstva zdravstva​ i policija​.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno