Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predstavljen gospodarski program RESTART koalicije: Skraćeno radno vrijeme, Lex Cannabis, pomoć turizmu i poljoprivredi

03.06.2020. 13:42


Održivo i uključivo gospodarstvo je ono što Hrvatskoj hitno treba, a upravo su to glavne smjernice gospodarskog programa RESTART koalicije pod nazivom “Gospodarska transformacija za novi početak” koji je predstavljen u četvrtak u Zagrebu.
Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić uvodno je rekao kako je današnja Hrvatska ispod svih potencijala te najavio kako će koalicija RESTART učiniti Hrvatsku boljim mjestom za sve njene građane. “Hrvatska je i prije krize zaostajala i rasla sporije od zemalja Srednje i Istočne Europe. Umjesto da se smo se približavali europskom prosjeku, primicali smo se dnu ljestvice kada je u pitanju životni standard građana”, rekao je Bernardić te ustvrdio kako je Hrvatska ekonomija jako ranjiva.


Huškanje institucija
“Vlast nije adekvatno odgovorila na krizu, HDZ kako bi izbjegao odgovornost pobjegao je na izbore. Zato će koalicija RESTART u kratkom roku donijeti sve mjere koje Vlada nije donijela”, rekao je Bernardić te istaknuo kako je ova kriza prilika za novi početak.
Na upit o zastupljenosti žena na izbornim listama, najavio je kako će SDP primjenjivati ZIP model, a to je jednak broj žena i muškaraca na listama. Naglasio je kako ima jaki tim koji će izvlačiti zemlju iz krize.
Na zadnje izjave premijera Plenkovića kaže kako je neprihvatljivo huškanje institucija progona na SDP ne bi li prikrio korupciju u HDZ-u. “Prekoračio je svoje ovlasti kada brani ministra Ćorića. Pozivam građane da na izborima kažu NE lopovskoj Vladi! SDP godinama upozorava na korupciju, a tri godine nije bilo nikakvog procesuiranja. To je za normalnu demokratsku zemlju neprihvatljivo”, istaknuo je Bernardić.


Izlazak iz krize
Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić je rekao kako se relativno brzo očekuje izlazak iz krize te da je to prilika da Hrvatska već iduće godine postigne gospodarski rast. Istaknuo je kako je u ovom trenutku potrebna obnova potražnje i zaštita radnih mjesta te je podsjetio kako je SDP zajedno s koalicijskim partnerima predložio zakon o skraćenju radnog vremena kojeg je Vlada odbila, a sada ga kopira.
“Prije mjesec i pol predložili smo vrlo važan zakon o skraćenju radnog vremena koji je trebao otvoriti mogućnost se podupru ljudi koji danas rade u gospodarskom sektoru, a posao im je ugrožen. Danas ta ista Vlada, koja je odbila prijedlog, ulazi u taj projekt, razgovara sa sindikatima i poslodavcima. Drago nam je da nas kopiraju i prepisuju jer je to u interesu naših radnika i poduzetnika”, rekao je Grčić te podsjetio kako Sabor više ne funkcionira i zakoni takve vrste se ne mogu donijeti do poslije izbora.
Grčić je rekao kako je apsurd naše situacije što novca ima, ali ne dolazi do onih koji bi trebao. “U bankama novca ima, no on ne dolazi do građana ni do poduzetnika.”
Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica istaknuo je kako otkad je SDP otišao s vlasti gospodarstvo permanentno pada te da je nakon 2015. godine došlo do masovnog usporavanja gospodarstva. Naglasio je kako je potrebno angažirati sve resurse na raspolaganju kako bi se sanirale posljedice krize i izvuklo gospodarstvo, pri čemu je posbno istaknuo važnost investicija. Upozorio je kako turizam ne može biti jedini oslonac razvoja u Hrvatskoj te da treba ulagati u digitalizaciju, automatizaciju, istraživanje i razvoj.




Reforma poljoprivrede
Član SDP-ova Središnjeg tima za gospodarstvo Zvonimir Mršić rekao je kako je potreban sustavni plan reforme poljoprivredne proizvodnje te da cilj treba biti samodostatnost i rast poljoprivredne proizvodnje. Istaknuo je kako treba poticati i rast izvoza, a da je za konkurentnost gospodarstva ključno uložiti u istraživanje, razvoj, inovacije i digitalizaciju.
“Nema napretka ako nema promjene poslovne klime”, rekao je Mršić te dodao kako treba jačati poslovnu klimu i motivirati investitore da im Hrvatska bude poželjna za ulaganje.
Govoreći o digitalnoj transformaciji, Marko Rakar, jedan od autora strategije digitalne transformacije koalicije RESTART, istaknuo je kako treba aministrativno rasteretiti obrte, mala i mikro poduzeća te donositi zakone, propise i uredbe koji će biti primjenjivi na njih, a ne samo na velika poduzeća. Rakar je istaknuo kako je potrebno promijeniti prioritete na način da digitalizaciju guraju interesi gospodarstva i građana, a ne interesi države. Rekao je kako će digitalizacija doprinjeti transparentnosti i općoj borbi protiv korupcije.
Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac kaže kako će gospodarstvo ove godine pasti 10 posto. “Mi smo bili u ovakvoj situaciji 2012. godine i što smo tada napravili? Prva je mjera kada vam padaju investicije daljnje rasterećenje poreza na dohodak i povećanje neoporezivog dijela, kao i povrat povjerenja investitora i potrošača”, naglasio je Lalovac. “Treća mjera je da nema dodatnih ekstra zarada na financijskom tržištu. Na moratoriju ne mogu zaraditi 5 puta više nego što se oni financiraju. Svi moraju dati doprinos”, dodaje.
Naglasio je i kako se četrdeset milijardi kuna koje sada stoje na računu Hrvatske narodne banke moraju uložiti u gospodarstvo. “Na taj način izlazak iz gospodarske krize možemo očekivati već sljedeće godine,” rekao je Lalovac.
Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy osvrnula se na područje cirkularne i bioekonomije, istaknuvši da jako zaostajemo za Europskom unijom.
“Kad govorimo o eksploataciji otpadnih sirovina, Hrvatska je na 4,4 posto ukupne eksploatacije spram europskog prosjeka koji iznosi 12 posto” komentirala je Holy. Kao glavni razlog zaostajanja navodi to što u Hrvatskoj ne postoji integrirani sustav gospodarenja otpadom. Dodaje kako Hrvatska zauzima 8. mjesto od dna EU po pitanju eko inovacija-tehnoloških rješenja kojima se smanjuje utjecaj na okoliš i poboljšava iskorištavanje resursa.
“Predlažemo donošenje zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje – Lex cannabis, i to u prvih mjesec dana mandata Vlade, kao i donošenje Strategije održivog razvoja Hrvatske koja je trebala biti donešena još 2019. godine, što nije učinjeno. To je samo pokazatelj kakav je interes HDZ-a prema ovom dijelu politike”, dodaje. Komentirala je i aferu vjetroelektrane, rekavši kako se pogodovalo tvrtki C.E.M.P. i da je riječ vjerojatno o unutarstranačkim sukobima.
Na predstavljanju programa bili su i predsjednici stranaka članica koalicije RESTART – Krešo Beljak, Silvano Hrelja, Anka Mrak Taritaš te Goran Aleksić..