S »Kraljicom mora« na praksu 15. lipnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Učenici Pomorske škole uskoro će na ukrcaj
Autor: 
Učenici će se tako izmjenivati na plovidbenoj praksi četiri tjedna i plovit će zadarskim i šibenskim akvatorijem. Ovoga puta uz propisane mjere opreza, u nekoj novoj stvarnosti, ali praksa je za buduće pomorce - obavezna
Zvonko KUCELIN/Vedran SITNICA
Školski jedrenjak »Kraljica mora«

»Zadnji ribar s Drvenika već je veza brod za kraj...«, kaže ona legendarna Cocina... I »Kraljica mora«, školski brod poznate zadarske Pomorske škole, već je danima vezan uz rivu preko puta Lučke kapetnije, no srećom, neće još dugo ostati na vezu jer će budući zadarski pomorci - učenici nautičkog i brodostrojarskog usmjerenja uskoro krenuti na svoju obaveznu plovidbenu praksu. Ovoga puta u nekoj novoj stvarnosti, ali bitno je da se praksa odradi.
- Trenutačno je brod dva tjedna na raspolaganju zadarskom Sveučilištu, a onda na red dolazimo, mi. Naime, naše resorno Ministarstvo dalo je »zeleno svjetlo« odnosno, odobrenje da učenici mogu na praksu, ali je ipak, ostavilo svakoj školi na odluku. Mi smo odlučili s obzirom na to da je na našem području situacija s pandemijom koronavirusa srećom, povoljna, da učenici počnu s plovidbenom praksom u ponedjeljak 15. lipnja. Dakle, u ponedjeljak će se ukrcati prva skupina od 20-ak učenika zajedno sa svojim profesorima - mentorima na »Kraljicu mora«, a plovidba traje po tjedan dana, rekao je dugogodišnji ravnatelj zadarske Pomorske škole Svetko Perković.
Učenici će se tako izmjenivati na praksi četiri tjedna i ploviti zadarskim i šibenskim akvatorijem, a njihov jedini dom bit će brod i more što i jest njihov životni put i poziv kojeg su odabrali.
- I dalje ćemo se naravno, držati propisanih mjera Zavoda za javno zdravstvo i Stožera. Učenici će mjeriti temperaturu svakoga dana i još će više paziti i na osobnu higijenu i na održavanje broda što čišćim. Češće će i dezinficirati. Ali, vjerujem da će sve biti u redu i da će se plovidbena praksa i ove godine odraditi uspješno kao i do sada iako, zbog nepredvidivih okolnosti kasnije nego inače, zaključio je ravnatelj Svetko Perković.
Inače, s učenicima na plovidbenu praksu »Kraljica mora »zaplovila je prvi put u listopadu 2011. godine i prvi je školski brod koji je izgrađen za potrebe učenika i studenata pomorstva. Njegova cijena bila je oko 30 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)