Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zdravko Marić otkrio koliko su pali prihodi u proračunu. U svibnju smo izgubili mirovine svih hrvatskih umirovljenika

03.06.2020. 13:15


Porezni prihodi  u državnom proračunu u svibnju su bili manji za 51.3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su  prihodi od doprinosa pali za  26,8 posto, otkrio je to nakon sjednice Užeg kabineta  potpredsjednik Vlade i ministra financija Zdravko Marić napominjući kako od samog početka koronakrize iz Vlade naglašavaju da će po pitanju proračuna baš svibanj biti najteži mjesec.
S obzirom na to da su lani  porezni prihodi  u svibnju bili  6,651 milijardu kuna pad od 51,3 posto znači da je prošli mjesec država od poreza prikupila 3,239 milijarde kuna, što znači da je manjak  poreznih prihoda veći od 3,3 milijarde kuna, što je iznos gotovo dostatan za isplatu jedne mjesečne mirovine.
Od doprinosa za mirovinsko osiguranje država je lani u svibnju prikupila 1,998  milijardi kuna a pad od 26,98 posto, znači  530 milijuna kuna manje prihoda.
Ipak ministar je, uz napomenu da ne želi  prikazivati stanje boljim nego što jest, istaknuo kako su ove godine u svibnju dva posljednja dana bili državni praznik i nedjelja, pa ako bi se iz usporedbe isključila ta dva neradna dana onda bi pad poreznih prihoda u odnosu na isti period  lani bio 40 posto, a pad  doprinosa 22,5 posto.
No i tom  slučaju  pad poreznih prihoda je 2,66 milijardi kuna,  što je mjesečni trošak isplate plaća iz proračuna, a pad  prihoda od doprinosa za mirovinsko osiguranje je 450 milijuna kuna..