Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Penjalov: Zbog boljih uvjeta i većeg prostora, uvodimo još jednu redovnu skupinu

03.06.2021. 07:00


Posjetili smo Laticu, vrtić za djecu s teškoćama u razvoju, koji je nakon Kolovara i dječjeg vrtića Pčelica napokon počeo djelovati u adekvatnom, novouređenom prostoru Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama Mocire. Razgovarali smo s ravnateljicom Vesnom Penjalov i obišli nove prostorije vrtića.
Na samom ulasku u vrtić djecu čeka višenamjenski prostor, rađen po standardima za vrtiće.
– Prostorija će služiti kao zajednički prostor za priredbe ili tjelovježbu. U vrtiću također imamo i voćnjak, ističe Penjalov na početku.


Uskoro kreću upisi
Kako naglašava ravnateljica Penjalov, od ponedjeljka će vrtić raditi u punom programu i sa svim kapacitetima.
– Željela bih naglasiti da ćemo od ponedjeljka početi raditi punim kapacitetom i programom. Uvjeti su neusporedivo bolji, u odnosu na prostor u kojem smo do sada boravili. Tu nam je na raspolaganju prostran objekt s pomno planiranom opremom. Djeca i zaposlenici na raspolaganju imaju niz pomagala, elektroničkih uređaja, asistivne tehnologije te svu ostalu opremu, koja nam je potrebna za ostvarivanje kvalitetnog programa, kaže Penjalov, te ističe kako u vrtiću zajedno borave i uče djeca s teškoćama i djeca urednog razvoja.
Ravnateljica Penjalov posebno je istaknula kako uskoro kreću upisi za sljedeću pedagošku godinu, na kojima posebice poziva roditelje djece urednog razvoja da svoje mališane upišu u Laticu.
– U Mocirama imamo dvije redovne skupine, što znači da i dalje potičemo inkluziju. U našim redovnim skupinama, koje su također i inkluzivne, borave djeca urednog razvoja i djeca s teškoćama. Zbog poboljšanih uvjeta rada i većeg prostora, uvodimo i još jednu redovnu skupinu. Sva djeca borave u lijepom prostoru sa svom potrebnom opremom, ističe Penjalov i dodaje kako se programi vrtića prilagođavaju potrebama djece.


Posebni i redovni programi
Dječji vrtić Latica, osim posebnih programa za djecu s teškoćama, provodi i program za djecu urednog razvoja, koja se uče poštivanju i inkluziji.
– Osim redovnih programa, u vrtiću provodimo i posebne programe. Oni su vrlo različiti i ovise o potrebama djece koja se upisuju u vrtić. Ove godine ostvarujemo dva programa, u sedam posebnih skupina. To su program za djecu s višestrukim teškoćama i program za djecu s poremećajem iz spektra autizma, objašnjava Penjalov, te naglašava kako su im u novom prostoru osigurani uvjeti za čak pet stručnjaka rehabilitacijskih postupaka.
– Uz nabrojane skupine, u vrtiću djeluje i čitav niz rehabilitacijskih postupaka. U prostoru imamo potpuno opremljene i organizirane kabinete za dva edukacijska rehabilitatora, logopede, zdravstvenu voditeljicu, fizikalnog terapeuta i psihologa. To sve spada u program koji daje podršku odgoju i obrazovanju, bilo u redovnim ili posebnim skupinama, zaključuje Penjalov.