Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Učenici informirani o mogućnostima studiranja u europskim zemljama

03.06.2021. 11:52


Udruga CINAZ, Centar za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, obilježila je Europski tjedan mladih, koji se obilježava od 24. do 30. svibnja 2021. Udruga CINAZ kao Eurodesk multiplikator organizirala je dvije informativne i promotivne aktivnosti.
O Europskom tjednu mladih te aktivnostima u sklopu istog, razgovarali smo s predsjednicom udruge CINAZ Moranom Rogić Vihar.


Predavanje za trećaše
Prva aktivnost bila je održavanje predavanja u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru u suradnji s agencijom Integral Edukacijski Programi iz Zagreba. Webinar »Pripreme za studij – zašto započeti već u trećem razredu?« bio je namijenjen učenicima trećeg razreda koji još uvijek žele prijaviti neki studij ili pauzirati godinu. Svi zainteresirani učenici mogli su iskoristiti i besplatno individualno savjetovanje poslije predavanja, a dobili su i prigodne promotivne materijale od Eurodeska i Agencije za mobilnost i programe Europske unije.
– Webinar je održan u srijedu 26.5. u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru. Predavanje je održao obrazovni savjetnik Filip Cirkvenčić. Webinar je bio namijenjen za učenike trećeg razreda, smjer poslovni tajnik/ca, koji razmišljaju o prijavi nekog studija ili namjeravaju pauzirati godinu dana u inozemstvu te je bio prilagođen u skladu s njihovim područjem zanimanja, prepričava Rogić Vihar.
– Učenicima su se pružile korisne informacije o mogućnostima studiranja u europskim zemljama poput Nizozemske, Danske, Irske, Italije i uz kraći pregled ostalih država i rokova. Također su im se pružili savjeti zašto je važno krenuti ranije razmišljati o studiju, što sve treba pripremiti, koje su prednosti studiranja u inozemstvu i koje su im druge mogućnosti npr. aktivnosti kroz ljeto – učenje jezika, radionice i slično, prepričava Rogić Vihar.


Eurodesk multiplikator
Udruga CINAZ od 2016. godine djeluje kao Eurodek multiplikator, tj, mladima nudi besplatno savjetovanje i informacije o mogućnostima koje im se nude u okviru programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.
– Neke aktivnosti, koje kao Eurodesk multiplikator nudimo mladima su volontiranje, stipendije, stručne prakse, razmjene mladih, stručna osposobljavanja i druge prilike za kraći ili duži boravak u inozemstvu, kaže Rogić Vihar, te ističe kako je Hrvatska dio Eurodesk mreže već 10 godina.
– Hrvatska je u europsku informacijsku mrežu Eurodesk uključena zadnjih 10 godina. Nacionalni Eurodesk centar djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, a surađuje s 15 udruga mladih ili Eurodesk multiplikatora koje u ime Eurodeska informiraju mlade na lokalnoj razini diljem Hrvatske. CINAZ kao Eurodesk multiplikator djeluje od 2016. godine, pojašnjava Rogić Vihar.




Nagrade Eurodeska
Druga aktivnost bila je nagradni Eurodesk »online« kviz u kojem su svi sudionici koji su točno ispunili kviz ušli u izvlačenje pet nagrada. Nagradna je igra završila u nedjelju 30.5.2021. Dobitnike se biralo u ponedjeljak 31. svibnja.
– Igrali smo se kroz cijeli Europski tjedan mladih, a svi sudionici kviza koji su točno odgovorili na sva pitanja su ušli u krug izvlačenja pet promotivnih nagrada Eurodeska: sivi ruksak (za laptop ili tablet), time to move platneni ruksak s notesom, kartašku igru »Time to move«, na engleskom jeziku, kišobran s blokom i fasciklom, posuda sa zemljom i sjeme bosiljka s uputstvom za uporabu »Biljkoborci za solidarnost«. Pobjednici su: Valentina Firšt, Annika Reich, Karla Cigić, Pere Stipić i Ivana Ljubičić, ističe Rogić Vihar.


Planovi za budućnost
Moranu Rogić smo kratko upitali i o projektima i aktivnostima koje planiraju u doglednom razdoblju. Njihova će provedba i način organizacije uvelike ovisiti o epidemiološkim mjerama. Iako je situacija neizvjesna, u udruzi imaju velike planove.
– Provedbu aktivnosti nam određuje epidemiološka situacija, a ono što je sigurno jest da ćemo nastaviti s promocijom programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti i informativnim aktivnostima za teme koje se tiču interesa mladih. S popuštanjem mjera, nadam se da ćemo uspjeti realizirati radionice kratkometražnog filma, tečaj bubnjanja, kreativne radionice i radionice vezane za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih, zaključuje Rogić Vihar.


«Naša budućnost u našim rukama«
Europski tjedan mladih ove se godine održavao od 24. do 30. svibnja 2021., a riječ je o europskoj manifestaciji kojom se svake dvije godine mladima ukazuje na brojne mogućnosti koje im se pružaju u okviru programa Europske unije – Europske snage solidarnosti, Erasmus+ i Eurodesk. Uz slogan »Naša budućnost u našim rukama« svrha je potaknuti mlade na vlastito osnaživanje i razvoj, stjecanje vještina, učenje, stjecanje novih iskustava, ali i aktivnije uključivanje u društvene procese, te stvaranje uključivog i ekološki održivog društva.


O udruzi CINAZ
Udruga CINAZ od svog osnutka 2003. godine realizira izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u suradnji sa zainteresiranim osnovnim i srednjim školama Grada Zadra i Zadarske županije. Ciljevi programa su zaštita prava i interesa djece i mladih uz prevenciju utjecaja medija u suvremenom društvu, razvoj životnih vještina i građanskih kompetencija, te poticanje kvalitetnijeg osmišljavanja slobodnog vremena djece i mladih. Ciljani korisnici su učenici srednjih škola, a krajnji korisnici su roditelji, stručno – razvojna služba i nastavno osoblje škola.