Zadraninu Želimiru Perišu književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
"Mladenka Kostonoga", jedinstveno književno djelo koje obiluje humorom i ironijom
Naravno da sam zbog nagrade, njene simboličke i financijske strane, vrlo sretan. Svakako ću neko vrijeme provesti gledajući i lašteći nagradu, pa kad se umorim, možda početi razmišljati o novim idejama, kazao je simpatično Periš
Adrijana VIDIĆ
"Umjetnički i društveno relevantne knjige moraju se gurati za to jedno mjesto na pijedestalu"

'Mladenka kostonoga', u izdanju OceanMora, donijela je Želimiru Perišu književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman, koju dodjeljujemo 14. put. Uz novčanu nagradu u vrijednosti od 50 tisuća kuna, dobio je statuu tipkovnice za roman koji tportalov žiri ocjenjuje 'jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu', objavio je tportal.

Naime, o pobjedniku je odlučio žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda kroatistica Andrea Milanko, a članovi su prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.

Uz Želimira Periša, u finalu su bili Ivana Bodrožić (Sinovi, kćeri, Hermes naklada), Ivan Vidak (Radio Siga, Sandorf), Zoran Ferić (Putujuće kazalište, V.B.Z.) i Darko Šeparović (Pristanište, Fraktura).

- Pisanje, i umjetnost u cjelini, vrlo je nelukrativna i vrlo nekomercijalna djelatnost što je jedna od osnovnih definicija, a i najvažnija odlika umjetnosti. Zato je teško pisati, jer pisanje traži puno truda i vremena, a vrjednovanje dolazi sporadično i rijetko pa mnoge predobre knjige ostanu zakinute i neprepoznate. Nagrada je malo, a nagrada koje imaju značajniju financijsku težinu je izuzetno malo pa je grozno kad se vrijedne i važne, umjetnički i društveno relevantne knjige moraju gurati za to jedno mjesto na pijedestalu. U tom smislu pobjeđivati nije jako ugodno. Naravno da sam zbog nagrade, njene simboličke i financijske strane, vrlo sretan. Svakako ću neko vrijeme provesti gledajući i lašteći nagradu, pa kad se umorim, možda početi razmišljati o novim idejama, kazao je simpatično Periš ukazujući pritom na važnost priznanja i uloženi trud svakog umjetnika.

Iz obrazloženja žirija Nagrade Tportal

'Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora.'

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)