Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadraninu Želimiru Perišu književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman

03.06.2021. 09:27


'Mladenka kostonoga', u izdanju OceanMora, donijela je Želimiru Perišu književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman, koju dodjeljujemo 14. put. Uz novčanu nagradu u vrijednosti od 50 tisuća kuna, dobio je statuu tipkovnice za roman koji tportalov žiri ocjenjuje 'jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu', objavio je tportal.
Naime, o pobjedniku je odlučio žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda kroatistica Andrea Milanko, a članovi su prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.
Uz Želimira Periša, u finalu su bili Ivana Bodrožić (Sinovi, kćeri, Hermes naklada), Ivan Vidak (Radio Siga, Sandorf), Zoran Ferić (Putujuće kazalište, V.B.Z.) i Darko Šeparović (Pristanište, Fraktura).
– Pisanje, i umjetnost u cjelini, vrlo je nelukrativna i vrlo nekomercijalna djelatnost što je jedna od osnovnih definicija, a i najvažnija odlika umjetnosti. Zato je teško pisati, jer pisanje traži puno truda i vremena, a vrjednovanje dolazi sporadično i rijetko pa mnoge predobre knjige ostanu zakinute i neprepoznate. Nagrada je malo, a nagrada koje imaju značajniju financijsku težinu je izuzetno malo pa je grozno kad se vrijedne i važne, umjetnički i društveno relevantne knjige moraju gurati za to jedno mjesto na pijedestalu. U tom smislu pobjeđivati nije jako ugodno. Naravno da sam zbog nagrade, njene simboličke i financijske strane, vrlo sretan. Svakako ću neko vrijeme provesti gledajući i lašteći nagradu, pa kad se umorim, možda početi razmišljati o novim idejama, kazao je simpatično Periš ukazujući pritom na važnost priznanja i uloženi trud svakog umjetnika.


Iz obrazloženja žirija Nagrade Tportal
'Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora.'