Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Župno vijeće Župe sv. Filip i Jakov povratilo put do crkve sv. Mihovila

03.06.2021. 11:31


Mještani Svetog Filip i Jakova, gosti i turisti opet će iz ulice Iza sela nesmetano moći na Kuntratu, a vjernički puk u crkvu sv. Mihovila iz 17. stoljeća u čijem se dvorištu održavaju brojne crkveno-pučke i kulturne manifestacije. Prolaz s puta Iza sela kroz dvorište sprječavaju postavljena drvena vrata koje je postavila privatna osoba.
– Na ročištu u Općinskom sudu Zadar, Stalna služba u Biogradu na Moru, u povodu prigovora Zadarske nadbiskupije, Župe sveti Filip i Jakov, utvrđeno je da je prigovor od 11. veljače 2019. u ispravnom postupku za k.o. Sv. Filip i Jakov usvojen te se u odnosu na katastarsku česticu 6 upisanu u zk. ul. 656, dvorišta površine 84 m2, određuje uknjižba prava vlasništva na nadbiskupiju, odnosno na župu, kazao je Ivan Eškinja- Lantana, član Župnog vijeća.


Lantana pokrenuo nesvakidašnju priču
Lantana je u ime Župnog vijeća Župe sveti Filip i Jakov, uz punomoć Zadarske nadbiskupije, i pokrenuo ovu jedinstvenu i nesvakidašnju priču o putu do stare župne crkve Sv. Filip i Jakova apostola koja je bila srušena 1125. godine, a obnovljena u 14. stoljeću i pregrađena 1707. te 1750. posvećena sv. Mihovilu.
– Tijekom katastarske izmjere 2019. godine privatna osoba se bespravno upisala na česticu i drvenim vratima zagradila put koji je preko 33 godine u nesmetanom posjedu naše župe i upisana je u posjedovnom listu. Sud je naredio Zemljišnoknjižnom odjelu da odlukom ovog suda u roku od 30 dana ispravi uknjižbu prava vlasništva, naglasio je Lantana.
– Osam svjedoka, nasljednika izjavilo je da ne polažu i nemaju nikakvih prava, već je riječ o nekretnini koja u naravi predstavlja dvorište crkve sv. Mihovila i koja je u isključivom vlasništvu Župe sveti Filip i Jakov, istaknuo je Lantana.


Vrata s puta Iza sela
Župa je, kaže on, stvarni vlasnik i posjednik nekretnine oznake kat. čest. 6, zvane Kuntrata, u naravi dvorište površine 84 m2.
– Unatoč tome što je nedvojbeno da privatna osoba nije vlasnik nekretnine, a što mu je vrlo dobro poznato, isti je ulaz u predmetnu nekretninu, koja u naravi čini dvorište crkve sv. Mihovila koje nije bilo zatvoreno, prvo zazidao dva betonska stupa, a potom na iste postavio vrata i na taj način župi oduzeo posjed predmetne nekretnine, naveo je Lantana.
Člankom 166. st. 1. i 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je, kaže on, da će se onoga koji pred sudom ili drugim nadležnim tijelom dokaže pravni temelj i istinit način svoga stjecanja stvari smatrati vlasnikom te stvari prema osobi koja stvar posjeduje bez pravnog temelja ili na slabijem pravnom temelju.




Svemu je kraj ili tek početak
– Tražimo od fizičke osobe koja je postavila vrata i zatvorila prolaz od puta Iza sela do crkve sv. Mihovila i Kuntrate da Župi svetog Filip i Jakova preda, slobodnu od osoba i stvari, nekretninu oznake kat. površine 84 m2 čest. 6, u naravi dvorište, jer nema pravni temelj posjedovanja iste nekretnine, rekao je Lantana te nastavio da to potvrđuje i biogradski sud čijim se rješenjem određuje uknjižba prava vlasništva na Župu sveti Filip i Jakov, zaključio je Ivica Eškinja – Lantana.
Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali nezadovoljna stranka svoje pravo može ostvariti u parnici pred sudom ili u postupkom pred drugim nadležnim tijelima.