Župno vijeće Župe sv. Filip i Jakov povratilo put do crkve sv. Mihovila

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nesvakidašnja i jedinstvena priča o dvorištu i vratima
Unatoč tome što je nedvojbeno da privatna osoba nije vlasnik nekretnine, koja je u naravi čini dvorište crkve sv. Mihovila, postavio je vrata i na taj način župi oduzeo posjed predmetne nekretnine, a vjernicima dolazak na bogoslužja s puta Iza sela. Biogradski sud je donio rješenje da se dvorišta površine 84 m2 uknjiži na Zadarsku nadbiskupiju, odnosno na Župu sv. Filip i Jakov, kazao je Ivica Eškinja – Lantana, član Župnog vijeća
Velimir BRKIĆ
Put preko dvorišta vodi do Kuntrade

Mještani Svetog Filip i Jakova, gosti i turisti opet će iz ulice Iza sela nesmetano moći na Kuntratu, a vjernički puk u crkvu sv. Mihovila iz 17. stoljeća u čijem se dvorištu održavaju brojne crkveno-pučke i kulturne manifestacije. Prolaz s puta Iza sela kroz dvorište sprječavaju postavljena drvena vrata koje je postavila privatna osoba.

- Na ročištu u Općinskom sudu Zadar, Stalna služba u Biogradu na Moru, u povodu prigovora Zadarske nadbiskupije, Župe sveti Filip i Jakov, utvrđeno je da je prigovor od 11. veljače 2019. u ispravnom postupku za k.o. Sv. Filip i Jakov usvojen te se u odnosu na katastarsku česticu 6 upisanu u zk. ul. 656, dvorišta površine 84 m2, određuje uknjižba prava vlasništva na nadbiskupiju, odnosno na župu, kazao je Ivan Eškinja- Lantana, član Župnog vijeća.

Lantana pokrenuo nesvakidašnju priču

Lantana je u ime Župnog vijeća Župe sveti Filip i Jakov, uz punomoć Zadarske nadbiskupije, i pokrenuo ovu jedinstvenu i nesvakidašnju priču o putu do stare župne crkve Sv. Filip i Jakova apostola koja je bila srušena 1125. godine, a obnovljena u 14. stoljeću i pregrađena 1707. te 1750. posvećena sv. Mihovilu.

- Tijekom katastarske izmjere 2019. godine privatna osoba se bespravno upisala na česticu i drvenim vratima zagradila put koji je preko 33 godine u nesmetanom posjedu naše župe i upisana je u posjedovnom listu. Sud je naredio Zemljišnoknjižnom odjelu da odlukom ovog suda u roku od 30 dana ispravi uknjižbu prava vlasništva, naglasio je Lantana.

- Osam svjedoka, nasljednika izjavilo je da ne polažu i nemaju nikakvih prava, već je riječ o nekretnini koja u naravi predstavlja dvorište crkve sv. Mihovila i koja je u isključivom vlasništvu Župe sveti Filip i Jakov, istaknuo je Lantana.

Vrata s puta Iza sela

Župa je, kaže on, stvarni vlasnik i posjednik nekretnine oznake kat. čest. 6, zvane Kuntrata, u naravi dvorište površine 84 m2.

- Unatoč tome što je nedvojbeno da privatna osoba nije vlasnik nekretnine, a što mu je vrlo dobro poznato, isti je ulaz u predmetnu nekretninu, koja u naravi čini dvorište crkve sv. Mihovila koje nije bilo zatvoreno, prvo zazidao dva betonska stupa, a potom na iste postavio vrata i na taj način župi oduzeo posjed predmetne nekretnine, naveo je Lantana.

Člankom 166. st. 1. i 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je, kaže on, da će se onoga koji pred sudom ili drugim nadležnim tijelom dokaže pravni temelj i istinit način svoga stjecanja stvari smatrati vlasnikom te stvari prema osobi koja stvar posjeduje bez pravnog temelja ili na slabijem pravnom temelju.

Svemu je kraj ili tek početak

- Tražimo od fizičke osobe koja je postavila vrata i zatvorila prolaz od puta Iza sela do crkve sv. Mihovila i Kuntrate da Župi svetog Filip i Jakova preda, slobodnu od osoba i stvari, nekretninu oznake kat. površine 84 m2 čest. 6, u naravi dvorište, jer nema pravni temelj posjedovanja iste nekretnine, rekao je Lantana te nastavio da to potvrđuje i biogradski sud čijim se rješenjem određuje uknjižba prava vlasništva na Župu sveti Filip i Jakov, zaključio je Ivica Eškinja – Lantana.

Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali nezadovoljna stranka svoje pravo može ostvariti u parnici pred sudom ili u postupkom pred drugim nadležnim tijelima.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno